Verslagen BK beloften en elite z/c 2018 - Stabroek

Op 12 augustus vormde het Belgisch Kampioenschap te Stabroek het slotstuk van een bijzonder succesvol eerste deel van augustus. Op amper 10 dagen tijd, reden onze jongens 4 overwinningen bij elkaar! Met deze gedachte in het achterhoofd, trokken we met gezonde ambitie richting de dubbele strijd om de nationale driekleur. Extra motivatie was de live-uitzending van beide wedstrijden op de regionale zender ATV, waardoor iedereen zijn uiterste best zou doen om onze clubkleuren in beeld te kunnen brengen.

Op het vroege tijdstip van 9 uur gingen 7 RABC'ers van start in de wedstrijd voor eliterenners zonder contract en dit over een totale afstand van 148 km. Het parcours was identiek aan dat van afgelopen 2 jaren, waarbij telkens de betere renners in de finale naar voor kwamen. De eerste ontsnappingspogingen werden door het stevige tempo telkens snel teniet gedaan. Wanneer na ruim 20 kilometer 6 renners een voorsprong van driekwart minuut bij elkaar konden rijden, leek de vroege vlucht vertrokken. Toch hield het peloton het verschil binnen de perken. Rond halfkoers kwam er een felle tegenreactie op gang, waarbij een groepje tegenaanvallers de oversteek naar voor wisten te maken. Zo ontstond een gevaarlijke kopgroep van 12 renners die weliswaar de ganse tijd in het gezichtsveld van het peloton bleef rijden. Door de enorme tempoversnelling stond de deur achteraan het peloton wagenwijd open. Hierbij verloren we helaas Niels Smout en Tijs Van Aert. Ook het peloton brak in 2 delen in de jacht op de leiders, daar heel wat favorieten op de titel de ernst van de situatie inzagen. De 5 overgebleven RABC'ers bevonden zich allen in de eerste groep, waardoor alles nog steeds mogelijk was.

In de voorlaatste ronde trokken 9 renners in de achtervolging, met daarbij heel wat grote namen. Niemand van ons was op dat moment in staat om zijn wagonnetje aan te pikken, waardoor de top 20 was gaan vliegen. De kopgroep kon in de slotronde tot eenieders verrassing de achtervolgers afhouden, waardoor de titel richting één van de (vroege) vluchters zou gaan. Het was zegekoning Rutger Wouters (VP Consulting Zannata Cycling Team) die met een aanval op 5 kilometer van het einde de beslissing doorvoerde en zich oververdiend tot de nieuwe Belgische Kampioen kroonde.

In het eerste peloton spurtte Mattias naar een 35e plaats, gevolgd door Tom (44e), Kristof (58e) en Sebastiaan (64e). Viktor werd in de laatste ronde jammer genoeg onterecht voorbij gestoken door de bezemwagen, waardoor hij niet in de uitslag werd opgenomen.

Door ziekte en blessures verschenen er in de namiddag slechts twee roodhemden aan de start, namelijk Robin Jacobs en Senne Deloof. In de derde van 12 af te leggen ronden ontplofte de koers volledig. In verschillende schuifjes ontstond net voor halfkoers een eerste peloton van 50 renners. Mede door een lekke band van Robin had RABC niemand vooraan vertegenwoordigd. De rest van het deelnemersveld (met Senne en Robin) bevond zich in een verloren situatie en werd na 120 kilometer uit de wedstrijd genomen wegens te grote achterstand.

Uiteindelijk eindigde de wedstrijd op een spurt van 10 renners, waarbij Gerben Thijssen (Lotto Soudal U23) zich de snelste toonde en zo op het hoogste schavot mocht plaatsnemen.

Al onze renners hebben gestreden voor wat ze waard zijn. Op een nationaal kampioenschap ligt het niveau vanzelfsprekend enorm hoog en moet je rekenen op een superdag. De eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat we net dat tikkeltje te kort kwamen om echt mee te kunnen doen voor de prijzen. Toch kijken we met trots terug op de afgelopen 2 weken en de bijbehorende knalprestaties en overwinningen. Tenslotte wil ik iedereen bedanken voor zijn/haar inzet tijdens deze lange dag, in het bijzonder de familie Raeymaekers voor hun gastvrijheid voor en na de wedstrijden!

Met sportieve groeten,
Jan
 

Selectie Hotton (Beker van België)

BK beloften en elite z/c

Op het Belgisch Kampioenschap elite z/c en beloften te Stabroek op zondag 12 augustus zullen uiteraard ook RABC'ers aan de start staan. De definitieve deelnemerslijsten/geslecteerden vindt u terug op de website van de KBWB (links: beloften en elite z/c).

Proficiat Robin

En het succesverhaal van RABC blijft verder duren, ditmaal was het Robin die zegevierend over de finish kwam in Grobbendonk. Van harte gefeliciteerd Robin!

Proficiat Robin

Op 4 augustus behaalde Robin een mooie tweede plaats te Tienen. Proficiat Robin!

Proficiaat Tom en Viktor

Afgelopen zaterdag behaalde Tom zijn 2e overwinning in één week tijd, na Kappelen mag hij ook Brasschaat - Bethanie toevoegen aan zijn palmares. Proficiat Tom!

Een knappe 2e plek voor Viktor in de 3e en laatste rit van de driedaagse van het Noorden waarbij het eindklassement werd gewonnen door ploegmaat Tom. Proficiaat Tom en Viktor!

Proficiat Jarrid & Tom!

Twee dagen na elkaar mocht er een RABC'er plaatsnemen op het hoogste schavotje van het podium. Maandag was Jarrid Janssens de snelste in Sinaai en dinsdag deed Tom Goovaerts dit over te Kapellen. Proficiat!

Jarrid - Sinaai - 30 juli 2018

Tom - Kapellen - 31 juli 2018

 

Selectie Ronde van Vlaams-Brabant┬ęclear solutions 2012