Verslag GP Sint-Niklaas

De Grote Prijs van de Stad Sint-Niklaas vormde op 8 juli voor RABC het tweede luik van een eerste drukke zomerweekend. Vanwege ziektes, blessures, vakantie en trainingsstages van diverse renners, trokken we maar met 6 renners richting Waasland waar de Markt van Sint-Niklaas het fraaie decor vormde van deze koers. Bij het zien van de aanwezige teams en het beperkt aantal deelnemers, oordeelde ik als ploegleider dat er binnen onze selectie toch enkele jongens waren die in de finale bekwaam moesten zijn om mee te spelen voor de knikkers.

Klokslag 14 uur klonk het startschot voor een wedstrijd over 160 kilometer, verdeeld over 11 lokale ronden van elk ruim 14 kilometer. Onze jongens (Senne Deloof, Seppe Broeckx, Ramon Vleugel, Ward Van Doren, Viktor Van Den Branden en Jarrid Janssens) gingen met de nodige motivatie van start. Dit was al snel te merken doordat we niemand met een RABC shirt in de achterste gelederen van het toch ietwat kleine peloton (91 renners) konden opmerken vanuit de wagen.

De hoge snelheden in het peloton zorgden ervoor dat niemand meer dan 10 seconden voorsprong bij elkaar kreeg gefietst. Wel stond de deur achteraan al serieus open, waardoor al snel een tiental renners definitief gelost werden. Na goed 35 kilometer koers, hoorden we via de wedstrijdradio dat het peloton in 2 stukken was gebroken. Toen men iets later meldde dat de eerste groep uit 37 renners bestond, hoopten we wel 2 of 3 renners mee te hebben.

Het waren Ramon en Viktor die attent vooraan reden op het moment van deze eerste schifting, waardoor we met 2 jongens vertegenwoordigd zaten in peloton 1. De aanwezigheid van 6 renners van Cibel-Cebon deed toen al vermoeden hoe de wedstrijd zou aflopen. De voorsprong liep gaandeweg op tot 2 minuten, waarna 5 jongens uit groep 2 in de achtervolging gingen. Hierbij zat ook onze Jarrid. Zij bleven een tijdlang op dezelfde afstand hangen, maar zagen na goed 85 kilometer in dat ze aan een onmogelijke opdracht bezig waren. Toch moesten zij en de renners uit het tweede peloton wegens een te grote achterstand de wedstrijd na goed 100 kilometer verlaten.

Nadat de samenwerking vooraan zeer lange tijd erg goed bleef, was het een renner van Tarteletto-Isorex die op een kleine 50 kilometer van het einde met een aanval de finale op gang bracht. De actie vooraan werd overgenomen door enkele jongens van Cibel-Cebon, die een ronde later een kopgroep van 6 tot stand brachten. Hierbij zaten 4 renners van het team, waardoor al snel duidelijk was dat de winnaar moest gezocht worden. Toch was deze situatie voor hen nog niet voldoende. Met het nodige beulswerk slaagden zij erin om zich te ontdoen van de andere 2 renners, waarna er dus 4 ploeggenoten samen richting finish denderden. Het was uiteindelijk Michiel Dieleman die de zege cadeau kreeg van zijn kompanen.

Onze Viktor en Ramon deden hun uiterste best en mochten gaan sprinten voor een 11e plaats. Jammer genoeg ontstond er op 500 meter van de finish nog een stevige valpartij waarbij ook Ramon betrokken was. Hij kwam er gelukkig vanaf met enkele schrammen en een pijnlijke pols. Hierdoor misten we opnieuw door pech een dichte klassering. Viktor vonden we terug op plaats 21, terwijl Ramon nog als 27e over de finish bolde. In het ploegenklassement behaalden we uiteindelijk een degelijke 8e plaats.

Veel dank aan onze verzorgers Hilde en Etienne die onze renners van de nodige drank hebben voorzien, en voor stand-in mekanieker Michael Simons voor zijn hulp voor, tijdens en na de wedstrijd!

Groetjes,
Jan Van Aert

Verslag BK Ploegentijdrit (Beker van België)

Na enkele leerrijke gezamenlijke trainingen trokken we goed voorbereid naar Borlo waar op 1 juli het Belgisch Kampioenschap ploegentijdrit op ons programma stond. Gezien de tijdrijderscapaciteiten van enkele RABC-renners en onze goede uitslag van vorig jaar, hoopten we ook nu op een prima prestatie.

Onder warme omstandigheden gingen we omstreeks 14 uur als tiende team van start met Tom Goovaerts, Kilian Cloots, Sebastiaan Vandensande, Viktor Van Den Branden, Ramon Vleugel en Mattias Raeymaekers. Er dienden 2 ronden van 25 kilometer afgelegd te worden, waardoor onze jongens voor een zware inspanning van ruim 1 uur stonden.

De bedoeling was om de eerste ronde een klein beetje op reserve te rijden zodat we niet te snel renners verloren en vooral een sterke tweede ronde zouden kunnen afwerken. Onze jongens gaven het beste van zichzelf al kwam Kilian na een tiental kilometer op enkele hellende stroken stilaan in de problemen. Gezien zijn jeugdige leeftijd was dit zeker geen schande als je ziet dat ons team hoofdzakelijk uit ervaren elite renners bestond.

Zo kwam ons overgebleven vijftal na de eerste ronde voorbij de finish en zetten zij tot op dat moment de snelste tijd neer. Dit werd gecommuniceerd in de oortjes, waarna Ramon zijn laatste krachten aansprak om nog één keer de snelheid na een oplopende strook de hoogte in te jagen. Zo bleven de 4 meest ervaren tijdrijders over om de laatste 20 kilometer te volbrengen.

Jammer genoeg sloeg het noodlot in het laatste halfuur toe. Eerst moest Sebastiaan van de fiets wegens kettingproblemen waar we veel tijd verloren. Toen iets verder hetzelfde probleem ontstond (welke ditmaal gelukkig wel al rijdend opgelost kon worden), was het mechanisme even volledig verdwenen in het team. Wanneer Viktor op 5 kilometer van het einde dan ook nog eens onderuit schoof in een linke bocht, was een goede uitslag volledig onhaalbaar geworden. Doordat de tijd van de vierde renner telde, moesten onze overige jongens telkens wachten.

Op die manier verliezen we ruim anderhalve minuut waardoor we uiteindelijk 24e eindigden in het overall klassement. In de aparte klassering voor teams uit de Beker van België, behaalden we een 15e plaats. Zonder al deze pech zouden we een stuk korter zijn, al heeft elke club natuurlijk zijn eigen verhaal in zo een ploegentijdrit.

Jammer dat de tijd en moeite die we vooraf in deze dag hadden geïnvesteerd, niet werden beloond met een knappe uitslag. Toch wil ik onze 6 jongens en de aanwezige begeleiding enorm hard bedanken voor hun inzet en karakter! De onderlinge sfeer en vriendschap doen een pechdag als deze snel vergeten.

Met vriendelijke groeten,
Jan Van Aert
 

Selectie GP Rik Van Looy

Selectie GP Sint-Niklaas

Selectie Schaal Schoeters

Selectie BK Ploegentijdrit - Borlo (BvB)

BK Tijdrijden

Volgende RABC-ers zullen van start gaan in het BK tijdrijden te Anzegem op 21 juni (voorlopige startorde):
- 12:31:00 VANDENSANDE Sebastiaan
- 12:42:00 GOOVAERTS Tom
- 13:14:00 VAN DEN BRANDEN Viktor
- 13:20:00 RAEYMAEKERS Mattias

Verslag Kampioenschap van het Waasland

Vanwege examens, ziekte en blessures konden we op dinsdag 12 juni slechts met 5 renners richting het Kampioenschap van het Waasland te Belsele. Tom Goovaerts, Kristof Dockx, Ramon Vleugel, Alexander De Keersmaeker en Mattias Raeymaekers waren de afgevaardigden om onze eer in deze vlakke wedstrijd hoog te houden.

In iets frissere omstandigheden dan de afgelopen weken, trokken 150 renners verdeeld over 24 teams zich om 14 uur voor een wedstrijd van 158 kilometer. Onmiddellijk van bij de start noteerden we snelheden boven de 50 kilometer per uur. Het was dan ook geen wonder de eerste ronde geen enkele renner erin slaagde een voorsprong bij elkaar te rijden. In de derde van 12 af te leggen ronden, ontstond een kopgroep van 10 renners. Deze namen al vrij snel een voorsprong van een kleine minuut.

Deze groep wist een goede 50 kilometer aan de leiding te blijven fietsen, maar net na halfkoers was de algemene hergroepering een feit. De kans was dan ook groot dat er vrij snel een nieuwe, misschien wel beslissende ontsnapping tot stand zou komen. Zo geschiedde, want aan kilometerpaal 95 konden 9 sterke renners zich afscheiden van het peloton. Ook in de tegenaanvallende groep van 5 renners was niemand van RABC vertegenwoordigd. De verschillend tussen de verschillende groepen liep al snel op tot ongeveer 1 minuut. Tot het ingaan van de laatste ronde bleef de situatie nagenoeg ongewijzigd.

Toch kwam er op 15 kilometer van het einde uit het peloton nog een tegenreactie van een 25-tal renners, die in de slotfase de 5 tegenaanvallers nog wisten in te rekenen. Hierdoor konden zij dus nog sprinten voor de 9e plaats. In de kopgroep gingen intussen 3 renners afgescheiden richting finish. In de sprint kon Niels De Rooze (Tarteletto-Isorex) het laken naar zich toetrekken. Op 2 minuten spurtte onze Kristof zich nog naar een 18e plaats, kort daarachter gevolgd door Tom (38e). Ramon (57e), Alexander (97e) en Mattias (103e) kwamen in het peloton over de eindmeet. Dit leverde nog een behoorlijke 10e plaats op in het ploegenklassement.

Wederom dank aan onze trouwe staff (Rinus, Etienne & Hilde) voor hun inzet!

Groetjes,
Jan Van Aert
 ┬ęclear solutions 2012