Verslag Mémorial Francy Leners - Momignies BvB

In het kleine dorpje Momignies, vlakbij de Franse grens, vond de laatste manche van de Beker van België 2018 plaats. Gezien de vele massaspurten in de vlakke wedstrijden en het gebrek aan sprinter, hadden we als ploeg niets te verdedigen en konden we met open vizier de strijd aangaan op een mooie golvende omloop. Ons zevental (Tom Goovaerts, Sebastiaan Vandensande, Kristof Dockx, Robin Jacobs, Niels Smout, Viktor Van Den Branden en Mattias Raeymaekers) kregen dan ook de opdracht om de wedstrijd al in de eerste ronde open te breken.

Na 4 kilometer wedstrijd kwam namelijk al de lastigste hindernis van de omloop die in totaal 10 keer diende afgelegd te worden. Onze jongens zetten zich met een aantal op kop om Mattias zijn aanval op de klim in te leiden. Jammer genoeg mislukte deze poging en kwam een gesloten peloton door bij de eerste passage aan de finishlijn. Na een 40-tal kilometer ontstond voor de eerste keer een serieuze kopgroep. Vierentwintig renners reden richting klim een voorsprong van 20 seconden bij elkaar, met daarbij Viktor. Toch werd deze gevaarlijke situatie rechtgezet en was alles te herdoen. Een ronde later ging Viktor opnieuw in de aanval en kreeg een 6-tal renners mee. Deze kopgroep dikte verder aan tot 19 stuks, waarbij ook Robin plaats had genomen. Een ideale situatie dus voor ons team met twee renners vooraan.

Net voorbij halfkoers ontstond een tweede groep van 18 achtervolgende renners die op driekwart minuut van de kopgroep hingen. Ook hier hadden we met Niels en Mattias twee vertegenwoordigers mee waardoor het er alsmaar rooskleuriger begon uit te zien. Na een achtervolging van net geen 2 ronden (30-tal kilometer), smolten de twee groepen samen tot een soort peloton van 37 renners. Vier RABC'ers aan het front waardoor we meerdere opties hadden om de koers in handen te houden. Door de serieuze omvang van deze groep stokte de samenwerking wat en liep de voorsprong op het peloton terug tot 1 minuut 20. Voor Viktor het sein om zijn goede benen nog eens te strekken op de helling. Door een goede communicatie met zijn teamgenoten slaagden ze er (samen met 3 renners van Steeds Vooraan Kontich) in om een splitsing in de kopgroep te krijgen. Zeven renners (met Robin, Viktor en Mattias) reden een lichte voorsprong bij elkaar op de rest van de groep. Voor Niels en een aantal andere renners lag het tempo op de helling net iets te hoog waardoor zij voeling verloren met deze groep. Ook Robin kon het andere zes renners op een vervelende strook vals plat net niet volgen.

Vijf andere renners maakten dan weer de oversteek richting de 6 leiders waardoor we 11 jongens aan het commando kregen met hierbij 2 RABC'ers. Al snel was duidelijk dat de winnaar vooraan te zoeken was gezien de voorsprong van ruim 1 minuut. De vele aanvallen in de laatste ronde (waarbij ook Mattias op 4 km van het einde zijn kans waagde) werden steeds teniet gedaan zodat een spurt zou gaan uitmaken wie de Mémorial France Leners 2018 op zijn naam mocht schrijven. Bavo Haemels (Heist Cycling Team) toonde zich veruit de snelste in de spurt. Mattias legde beslag op de 3e plaats en mocht mee op het podium, terwijl Viktor na een prachtige koers op plek 9e eindigde. Een halve minuut later legde Robin beslag op een 20e plaats. Onze andere 4 jongens eindigden allen in het peloton. Dit alles resulteerde in een 2e plaats in het ploegenklassement van de dag.

Het deed dan ook iedereen plezier dat we met deze hechte vriendengroep zo sterk voor de dag kwamen. Op basis van de resultaten die we in de zware manches van de Beker van België hebben behaald, mogen we toch zonder blozen stellen dat we heel wat kwaliteit in ons team hebben zitten en we meer dan ons mannetje kunnen staan! Met een voldaan en trots gevoel konden we huiswaarts keren.

Als tevreden ploegleider wil ik iedereen bedanken voor de inzet! Ook de aanwezige begeleiding (Hilde en Etienne als verzorgers en Seppe als mekanieker) droegen hun steentje bij in dit teamsucces!

Groetjes,
Jan

Verslag GP Gemeentebelangen

Nieuwkerken-Waas vormt al vele jaren het decor van de Grote Prijs Gemeentebelangen, een typische Waaslandse wedstrijd over kronkelende wegen waarbij maisvelden het decor vormen. Door de drukke kalender in de septembermaand, bleef de opkomst van ploegen beperkt tot 14 stuks. Zo gingen slechts 88 renners van start voor een opdracht van 155 kilometer, verdeeld over 13 ronden. RABC kon voor deze koers op een volledig zevental rekenen, welke bestond uit Tom Goovaerts, Sebastiaan Vandensande, Viktor Van Den Branden, Robin Jacobs, Anthony Van Noten, Niels Smout en Kristof Dockx.

Onze jongens kregen voor de start duidelijke richtlijnen mee, waarbij Robin (na zijn 5e plaats in editie 2017) de rol van kopman kreeg toebedeeld. Sebastiaan en Viktor werden aangeduid om in het begin van de wedstrijd mee te schuiven met gevaarlijke ontsnappingen waarbij de 2 aanwezige continentale teams (Cibel-Cebon en Tarteletto-Isorex) vertegenwoordigd waren. Na een korte neutralisatie werd de koers vrijgegeven, waarna de snelheid constant verschroeiend hoog lag. Pas in de derde ronde kon een eerste groepje een noemenswaardige kloof slaan met het peloton. Viktor was uitstekend meegeschoven met een vijftal, die een maximale bonus van 18 seconden bij elkaar wist te rijden. Toch was dit avontuur geen lang leven beschoren, en werden ze exact 1 ronde later opnieuw ingerekend.

Aan het einde van het eerste wedstrijduur kreeg Anthony af te rekenen met een spaakbreuk, waardoor hij van wiel diende te wisselen. Ondanks zijn beperkte ervaring in het terugkeren achter en tussen de volgwagens, slaagde hij er op een prima manier in om een ronde later opnieuw de aansluiting met het peloton te maken. Jammer genoeg kon hij door het hoge tempo niet meteen opschuiven en werden de inspanningen hem rond halfkoers teveel. Zonder materiaalpech had hij zonder twijfel veel langer stand kunnen houden.

Intussen was het peloton (op een resem geloste renners na) nog steeds compact. Na 90 kilometer hoorden we via de wedstrijdradio dat 5 renners in de aanval waren getrokken. Hierbij 3 continentale renners, aangevuld met ex-prof Pieter Jacobs. Onze jongens zagen onmiddellijk het gevaar en namen hun verantwoordelijk in het peloton. De kloof van 15 seconden werd op een 7-tal kilometer rechtgetrokken, een uitstekende staaltje van teamspirit en inzet!

Hoe goed we als team collectief voor de dag kwamen, zo jammer was het feit dat op 2,5 ronde van het einde (in twee schuifjes) er uiteindelijk toch 5 renners in slaagden om het peloton definitief achter te laten en wij niemand mee vooraan hadden. Het verschil bleef steeds beperkt tot een halve minuut, maar het gat werd niet meer dichtgereden. De vijf trokken samen richting finish, waar Niels De Rooze (Tarteletto-Isorex) zich de sterkste toonde. Vijfendertig tellen later werd in het peloton gespurt voor de overige ereplaatsen. Robin was onze eerste renner in de uitslag op de 20e plaats. Onze overige renners bolden in de buik van pak over de aankomstlijn na een meer dan verdienstelijke wedstrijd.

Veel dank opnieuw aan de aanwezige begeleiding (mekanieker Rinus en verzorgers Hilde, Etienne en Seppe) en onze renners voor hun teamgeest en inspanning. Als we op de parking zagen hoe de sfeer in bepaalde andere teams is, mogen we toch zeggen dat RABC een ploeg is waarbij plezier en vriendschap centraal staan!

Groetjes,
Jan

Selectie Zandberg Classic

Selectie GP Eugeen Roggeman

Selectie Mémorial Francy Leners - Momignies

Selectie GP Beerens

Selectie Kampioenschap der Beide Vlaanders

Verslag Memorial Danny Jonckheere

Op woensdag 29/08/2018 trokken we met een 5-tal richting kust, waar de Memorial Danny Jonckheere in Oudenburg zou verreden worden. Kristof Dockx, Robin Jacobs, Kilian Cloots, Viktor Van Den Branden en Ramon Vleugel waren de jongens die in kletsnatte omstandigheden onze kleuren zouden gaan verdedigen. Na een geneutraliseerd gedeelte en een moment van stilte aan de begraafplaats van Danny Jonckheere, trokken 109 renners verdeeld over 19 teams zich op gang voor 160 kilometer koers. Bij het zien van de deelnemerslijst was het al snel duidelijk dat de winnaar zou gezocht moeten worden in één van de 3 zeer sterke U23-teams (Lotto, EFC, AGO).

Dat het onmiddellijk koers was, bleek al in de tweede ronde. Op het smalle gedeelte van het parcours werd het peloton door een felle tempoversnelling op een lang lint getrokken. Bij het opdraaien van de weg langs het kanaal, zagen we achteraan een groep van een 20-tal renners die het peloton hadden moeten laten gaan. Hierbij ook onze Kilian, die de plensbuien niet helemaal goed verteerde. Ondanks de getalsterkte van deze groep, slaagden zij er nooit meer in om terug aansluiting te vinden met het peloton, waardoor zij na ruim 1 uur koers de wedstrijd dienden te verlaten.

Vooraan bleef de snelheid zeer hoog. Op een parcours met natte wegen en toch een aantal linke bochten, zou het wedstrijdgemiddelde aan het einde 44 km/u bedragen. Dit gegeven bleek ook een verklaring waarom er gedurende de hele wedstrijd geen enkele ontsnapping meer dan 15 seconden bij elkaar kon fietsen. Ook Robin slaagde er net voor halfkoers niet in om met een meer dan verdienstelijke poging iets te forceren. Zo trokken we met een gesloten peloton de finale in. Op 1,5 ronde van het einde werden we dan toch nog opgeroepen via de westrijdradio. Ramon diende van achterwiel te wisselen, iets wat hem niet heel goed uitkwam op amper 20 kilometer van het einde. Na de depannage door Rinus, verzette hij hemel en aarde om nog terug te keren in het peloton, wat uiteindelijk niet lukte.

Bij het ingaan van de laatste 10 kilometer slaagden er dan toch uiteindelijk 6 renners in om afstand te nemen van de rest van het uitgedunde peloton. Met een bonus van 20 seconden doken zij de laatste 3 kilometer in. Op het lange rechte stuk richting laatste bocht, plaatste Thimo Willems (EFC-L&R-Vulsteke) een verschroeiende demarrage. Na een knap staaltje hardrijden kon hij net als in 2017 deze wedstrijd met een solo afronden. Tien seconden later spurtte het peloton voor de ereplaatsen. Kristof eindigde op plek 28, terwijl Robin (37e) en Viktor (47e) niet veel verderop volgden. Ramon finishte op een kleine 2 minuten na een goede wedstrijd op plek 62. Als team eindigden we op een behoorlijke 9e plaats.

Veel dank en bewondering voor onze renners en de aanwezige begeleiding (Hilde, Etienne, Natalie en Rinus), die in apocalyptische omstandigheden deze wedstrijd tot een goed einde hebben gebracht.

Met vriendelijke groeten,
Jan Van Aert
 ┬ęclear solutions 2012