Verslag Sluitingsprijs

Dankzij organisator Nick Van Den Bosch (Golazo) kreeg RABC de kans om op dinsdag 16 oktober met 5 renners van start te mogen gaan in de befaamde Sluitingsprijs in Putte-Kapellen, iets waarvoor we zeer dankbaar zijn! Deze koers die sinds dit jaar niet meer op de UCI kalender staat, was voor zowel onze renners als begeleiding de ideale manier om het seizoen in schoonheid af te sluiten.

Het talrijk opgekomen publiek kreeg een mooi deelnemersveld van 121 renners uit de bekende (prof)teams uit België en Nederland voorgeschoteld, en werd daarbovenop ook nog eens getrakteerd op onwaarschijnlijk stralend najaarsweer. Alle ingrediënten waren dus aanwezig om er een mooie afscheidswedstrijd voor mekanieker Rinus van te maken.

Om 12u55 klonk het startsein voor een koers van 169 kilometer, verdeeld over 10 grote lokale ronden. Kristof moest net daarvoor noodgedwongen zijn reservefiets van het dak komen halen, daar zijn versnellingsapparaat de pijp aan Maarten gaf. Iedereen die deze wedstrijd kent, weet dat het vlakke parcours over veelal brede banen altijd garant staat voor een hoog wedstrijdgemiddelde. Na 1 uur koers stond er dan ook al 48 kilometer op de teller en zagen de toeschouwers enkele ronden een gesloten peloton voorbij razen. Toch zou de editie van 2018 niet uitdraaien op een massaspurt.

In de vierde ronden trokken 9 renners in de aanval, die geleidelijk hun voorsprong konden vergroten tot ongeveer driekwart minuut. Net nadat een tegenaanval van 11 renners met daarbij onze Robin en Mattias werden terug gegrepen, kon een nieuwe groep van 12 man wel de oversteek richting leiders maken. Zo kregen we 21 renners aan het commando, waarbij alle grote teams eigenlijk één of meerdere renners vertegenwoordigd hadden. Hierdoor kwam er nooit een georganiseerde achtervolging op gang en groeide de voorsprong steeds meer. De winnaar moest dus vooraan gezocht worden.

Uiteindelijk was het Taco Van Der Hoorn (Roompot - Nederlandse Loterij) die met een finale jump de zege wist binnen te halen en zo zijn sterk najaar nogmaals in de verf kon zetten. Al onze 5 renners kwamen in het peloton over de finish. Tom werd als eerste RABC'er 33e, gevolgd door Robin (41e), Mattias (74e), Kristof (75e) en Viktor (107e). Aan de volgwagen zagen we niets dan lachende gezichten na een aangename wedstrijd in eigen regio.  Het afscheid van Rinus na jarenlange dienst, werd terecht gevierd met een fles champagne! Bedankt voor je onuitputtelijke inzet voor het team, wat door iedereen erg gewaardeerd werd!

Graag wil ik ook nog Kurt en Seppe bedanken die onze jongens voor, tijdens en na de wedstrijd van de beste zorgen hebben voorzien!

Het seizoen 2018 zit er bij deze op. Een aantal zeer mooie hoogtepunten (2e en 3e plaats in wedstrijden voor de Beker van België, 4e plaats in Wim Hendrikstrofee, 5e plaats in IC Zandhoven en onze 4 zeges in regionale wedstrijden in augustus) doen ons met een fijn gevoel terugkijken op het afgelopen jaar, waarin helaas ook (te)veel van onze jongens getroffen werden door ziekte en/of blessure. Op naar 2019, waarin we opnieuw gaan laten zien dat we een meer dan degelijke wielerploeg zijn op nationaal niveau!

Groetjes, Jan Van Aert
 

Verslag Kustpijl

Op zaterdag 13 oktober stond RABC aan de start van de Kustpijl in Knokke-Heist, een wedstrijd op de UCI kalender niveau 1.2. Deze wedstrijd werd last-minute toegevoegd aan onze kalender, dit nadat we een tweetal weken eerder een uitnodiging ontvingen vanuit de organisatie. Vanwege het feit dat we ook mochten deelnemen aan de Sluitingsprijs in Putte-Kapellen, leek dit een mooie voorbereidingskoers.

Echter werd al snel duidelijk waarom RABC werd uitgenodigd; bij de inschrijving bleken er slechts 8 teams aanwezig te zijn, wat resulteerde in een deelnemersveld van amper 49 renners. Een aanneembare verklaring hiervoor kon niemand geven. De concurrentie met de 1.1 wedstrijd Tacx Pro Classic in Zeeland speelde zeker een rol, maar waarom de clubteams uit Oost- en West-Vlaanderen hun kat stuurden, zal een groot vraagteken blijven.

Om 13 uur trokken onze 6 jongens (Viktor Van Den Branden, Kristof Dockx, Sebastiaan Vandensande, Tom Goovaerts, Robin Jacobs en Niels Smout) in zeer warme maar winderige omstandigheden zich op gang voor een wedstrijd van 199 kilometer. De grote vraag hoe de wedstrijd zou verlopen, werd al na 5 minuten zeer duidelijk. De continentale teams aangevuld met de beste Belgische beloften uit het Lotto-Soudal kamp, trokken onmiddellijk de gas open en maakten gebruikt van de wind in de West-Vlaamse polders. Het peloton werd op een lint getrokken en de snelheid lag ontzettend hoog. Net op het moment dat Kristof wegens materiaalpech van fiets moest wisselen, brak het peloton in twee stukken. Zeventien renners vormden de kopgroep welke lange tijd met een bonus van 45 seconden rondreden. Na 50 kilometer viel de achtervolging in het 'peloton' wat stil waardoor de voorsprong gaandeweg bleef oplopen. Intussen hadden ook meerdere renners het peloton moeten laten gaan vanwege de vele stroken met zijwind.

Enkel Tom en Kristof bevonden zich na 100 kilometer nog in het peloton van een 20 tal renners, die intussen opkeken tegen een achterstand van ruim 4 minuten. De wedstrijdjury besliste daarom om deze groep bij de eerste finishpassage uit koers te nemen aan kilometerpaal 115. Kristof moest net daarvoor nog noodgedwongen zijn remmen dichtknijpen vanwege intense buikkrampen. Zo werd enkel Tom in de uitslag opgenomen, die met vrij goede benen toch nog een 22e plaats behaalde.

De wedstrijd werd uiteindelijk gewonnen door Timothy Stevens (Cibel-Cebon). Slechts 14 renners wisten de volledige wedstrijd uit te rijden.

De zware omstandigheden en het zeer kleine maar sterke deelnemersveld, zorgden ervoor dat het geen succesdag werd voor ons team. Toch neem ik mijn petje af voor deze 6 jongens die na een lang seizoen toch nog de motivatie hadden om deel te nemen aan deze (al bij al zeer mooie en veilige) koers.

Een bijzonder woordje van dank voor onze stand-in verzorgers Demi de Jong en Roy De Rijck, die hun taak perfect hebben vervuld. Ook Kurt en Rinus waren wederom paraat om alles in goede banen te leiden!

Groetjes,
Jan
 

Uitslag tombola Steunkaartenactie 2018

Afgelopen weekend werd de tombola getrokken verbonden aan de steunkaartenactie 2018. Winaars met volgende nummers mogen contact opnemen met het secretariaat via de contactpagina:

- 332
- 349
- 423

Verslag Ronde van Midden Brabant (Dongen - Nederland)

Voor de laatste officiële interclub van het jaar, trok RABC met een zeskoppige selectie richting Nederland. In Dongen (nabij Breda) vond namelijk de 49e Ronde van Midden Brabant plaats, een wedstrijd georganiseerd door wielervereniging De Jonge Renner. Om 12u30 namen Ward Van Doren, Tom Goovaerts, Viktor Van Den Branden, Kristof Dockx, Robin Jacobs en Michael Steyaert onder een knalblauwe hemel de start voor een koers over 160 kilometer. Het parcours bestond uit 3 grote ronden van 40 kilometer, gevolgd door nog 2 kleinere ronden van 20 kilometer. De aanwezigheid van 7 Nederlandse continentale ploegen en het Belgische Lotto Soudal U23 zorgde voor een zeer sterk deelnemersveld.

Na een 20-tal kilometer trok 1 eenzame renner in de aanval die iets later het gezelschap kreeg van drie anderen. Hun voorsprong liep dankzij de goedkeuring van het peloton al snel op naar 1 minuut. Een aantal kilometer voor de eerste kasseistrook was er behoorlijke opschudding in het peloton. Een 15-tal renners stonden (verspreid over een 100-tal meter) plots naast de kant van de weg met een lekke band. Gelukkig bleef RABC gespaard van pech en konden onze jongens zich goed handhaven in de groep om zuinig richting de eerste lastige hindernis te rijden. De eerste passage op de kasseistrook van de Watertorenstraat liet al snel blijken dat dit stuk van het parcours cruciaal zou zijn in het vervolg van de wedstrijd. Het peloton trok zich na enkele scherpe bochten op een zeer lang lint, waardoor al snel renners in de problemen kwamen. Onze Ward bevond zich in een groepje van een 5-tal gelosten, maar kon enkele kilometers later terug de aansluiting vinden bij de hoofdmacht.

Na 65 kilometer wedstrijd kregen we een tegenreactie uit het peloton. Twee renners (met daarbij man in vorm Sander de Pestel van Lotto Soudal) slaagden er na een felle achtervolging in om aansluiting te krijgen met de 4 koplopers. Deze zes vluchters liepen steeds verder uit tot een maximale voorsprong van net geen 3 minuten. In de grote groep werd gekeken naar de continentale ploegen die vooraan niemand vertegenwoordigd hadden. In de laatste grote omloop nam het Alecto Cycling Team zijn verantwoordelijkheid, maar veel van de voorsprong werd er niet afgedaan. Na 110 km kwam Michael zonder al te grote gevolgen ten val, maar hij kon gelukkig na een korte maar krachtige achtervolging opnieuw aansluiten achteraan het peloton. Wel zorgde een stevige versnelling bij elke passage van de kasseien voor een uitdunning in de grote groep. Tom Goovaerts moest na 120 kilometer wegens buikpijn afhaken. Niet veel later kwamen we een geloste groep van een 12-tal renners tegen met daarbij Michael, Kristof en Viktor. Zij knokten om terug te keren, maar de jacht in het peloton zorgde voor een (te) hoge snelheid in de uitgedunde groep. Zij dienden bij het ingaan van de slotronde de koers te verlaten.

Vooraan zat Robin vrij comfortabel in het 55-koppige peloton, waar de jongens van het Seg Racing Team nu de touwtjes in handen hadden genomen. De voorsprong liep snel terug en net voor de laatste passage op de kasseien (5 km voor de finish) kwam het dan tot een hergroepering. Onmiddellijk daarna trok Cees Bol (Seg Racing Team) vol door op de kasseien. Hij kreeg 2 kompanen mee en toen iets later ook Stan Dewulf (Lotto Soudal) kwam aansluiten, leek de juiste trein te zijn vertrokken. Toch werd de kloof bij het ingang van de slotkilometer nog gedicht door de jongens van Metec-TKH continental cycling team in dienst van hun wederoptredende spurter Arvid de Kleijn, waarna een (massa)sprint onvermijdelijk bleek. Daarin was het de 20-jarige Italiaan Alberto Dainese (Seg Racing Team) die zich, net als in afgelopen week in de profkoers te Stekene, tot winnaar kroonde.

Robin bolde na een zeer verdienstelijke wedstrijd moegestreden als 41e over de aankomstlijn. Graag vermelden we hierbij dat hij de 13e clubrenner was in de uitslag, wat veel zegt over het niveau van deze mooie wedstrijd. Ook onze andere jongens hebben hun uiterste best gedaan, maar zij werden afgerekend op hun mindere positionering bij de smalle kasseistrook. Dit leerpuntje willen we als ploeg zeker meenemen richting 2019, waarin we onze jonge belofterenners zo goed mogelijk zullen trachten bijstaan in hun overgang vanuit de juniorencategorie.

Ook een woordje van dank aan mekanieker Kurt en verzorgers Hilde en Etienne, die opnieuw alles vlekkeloos mee hebben helpen verlopen. De inzet van al onze renners en begeleiders afgelopen seizoen wordt erg gewaardeerd!

Groetjes,
Jan Van Aert

Selectie Ronde van Midden Brabant (Dongen - Nederland)

Verslag Zandberg Classic

Op zaterdag 22 september trokken we met RABC voor het tweede jaar op rij richting Harelbeke om aan de Zandberg Classic deel te nemen. Door het afmelden van Niels Smout (ziekte) stonden we met volgende 5 renners aan de start : Michael Steyaert, Matthias Pauwels, Robin Jacobs, Kristof Dockx en Viktor Van Den Branden. Een sterk deelnemersveld in combinatie met regenachtige omstandigheden op een lokale omloop met zeer veel bochtenwerk, deed al op voorhand vermoeden dat het geen simpele wedstrijd zou worden. Vooraan rijden was dan ook opdracht nummer 1 bij de bespreking vooraf.

Om 14 uur gingen 139 renners (verdeeld over 23 teams) van start voor een opdracht van 136 kilometer, oftewel 14 ronden van telkens 9,75 km. Zoals voorspeld trok het peloton zich onmiddellijk op een lang lint en kwamen vele renners al vanaf de eerste ronde in de problemen. We kwamen al zeer snel Matthias tegen die zich de afgelopen weken ook al slecht voelde op training. Na kort overleg beslisten we om hem binnen te laten draaien en zo een eind te maken aan dit seizoen. Een goede rustperiode en opvolging van bloedwaarden zijn voor hem nu de belangrijkste zaken alvorens terug op te bouwen richting 2019!

Elke ontsnappingspoging werd het eerste 1,5 uur teniet gedaan door de hoge snelheid in het langgerekte peloton. Op dergelijke omloop was het eigenlijk ongelooflijk dat men na 1 uur wedstrijd op de radio meldde dat er al 44 kilometer waren afgelegd. De afvallingsrace bleef voortgaan waardoor we met de volgwagen elke ronde meerdere renners voorbij reden. Ook Robin kwam in moeilijkheden en moest na 90 kilometer de groep laten gaan. De hoofdmacht brak meerdere malen in verschillende stukken, maar de definitieve afscheiding kwam er pas na 95 kilometer toen in 2 trapjes in totaal 11 renners het ruime sop kozen. Een bonus van 1 minuut was voldoende speelruimte om in de laatste 2 ronden het spel voor de dagzege te beginnen spelen. Het overtal van de renners van Lotto Soudal (3 stuks) werd perfect uitgespeeld door een aanval van Aaron Van Poucke op 5 kilometer van het einde. Deze jongen kon met ruime voorsprong het zegegebaar maken in een druilerig Harelbeke. Een halve minuut later trokken zijn 2 ploegmaten het laken naar zich toe in de spurt van het achtervolgend groepje, waardoor we een compleet Lotto-podium kregen.

Onze 3 overgebleven jongens kwamen moegestreden over de finish. Kristof werd 51e, Michael (in zijn eerste IC na blessure) 58e en Viktor 75. Dit resulteerde in een bescheiden 15e plaats in het ploegenklassement. Ondanks de mindere uitslagen heb ik als ploegleider toch veel respect voor de renners en begeleiding (Hilde, Etienne en Kurt) om in slechte omstandigheden toch het beste van zichzelf te geven!

Met sportieve groeten,
Jan Van Aert

Verslag GP Eugeen Roggeman

Op donderdag 20 september trokken we met een beperkte delegatie richting Stekene, waar we zouden deelnemen aan de individuele profwedstrijd 'Grote Prijs Eugeen Roggeman'. Gezien de drukke kalender van de voorafgaande dagen op UCI-niveau, was de verwachting dat er niet heel veel deelnemers zouden zijn. Echter werd al snel duidelijk dat het goede weer op deze na-zomerdag toch veel renners richting Stekene had doen afzakken. Uiteindelijk namen 145 renners de start voor een koers over 169 kilometer.

Tom Goovaerts was één van onze vijf renners die zou deelnemen, maar een felle verkoudheid en zeer weinig slaap de afgelopen nachten verhinderde hem om van start te gaan. Om ons team alsnog met een volgwagen de wedstrijd te kunnen laten volgen (minimum renners is 5), is hij speciaal naar Stekene afgezakt om zich te komen inschrijven. Bedankt hiervoor Tom!

Onze vier overige jongens (Ward Van Doren, Viktor Van Den Branden, Robin Jacobs en Anthony Van Noten) trokken zich om 14 uur op gang. Onmiddellijk trokken enkele renners in de aanval, waardoor er weinig sprake was van 'rustig in het ritme komen'. Een verschroeiend tempo en de aanwezigheid van de wind zorgde voor constante lintvorming in het peloton. Toch slaagden 13 renners er na 35 kilometer koers in om een kloof te slaan. Een goede samenwerking liet hun voorsprong oplopen tot 50 seconden.

Na ruim 70 kilometer kwam Anthony in de problemen achteraan het peloton. Eenmaal kon hij terugkeren tussen de wagens, maar de volgende ronde kraakte hij definitief, wat absoluut geen schande is in dit deelnemersveld.
Na 2 uur wedstrijd hadden de renners al 93 kilometer afgelegd. In de achtervolging formeerden de ploegen zich die de slag gemist hadden. Zo ontstond een 2 uur durend kat-en-muis-spel tussen kopgroep en peloton.
Achteraan stond de deur open en werden meerdere renners gelost, zo ook onze Ward die toch knap 120 kilometer had stand gehouden.

Vooraan gingen de 8 overgebleven leiders met een bonus van amper 14 seconden de slotronde in. Toch bleef het tot de laatste kilometer een vraagteken of de winnaar vooraan of achteraan gezocht moest worden. Een uitval in de kopgroep van de Noor Fridtjof Roinas leek de beslissende move te zijn. Echter is koers keihard en werd deze renner na een ontsnapping van 140 kilometer op de finishlijn voorbij gejumpt door de Italiaan Alberto Dainese (Seg Racing Academy) die zo de overwinning wist te behalen. Viktor (77e) en Robin (93e) bolden in de buik van het nog vrij omvangrijke pak over de aankomst en beëindigden zo op een veilige manier hun snelheidstraining.

De laatste interclub wedstrijden dienen zich alweer aan en hierin zullen we als team nog alles proberen om een mooi resultaat neer te zetten.

Groetjes, Jan

Verslag Mémorial Francy Leners - Momignies BvB

In het kleine dorpje Momignies, vlakbij de Franse grens, vond de laatste manche van de Beker van België 2018 plaats. Gezien de vele massaspurten in de vlakke wedstrijden en het gebrek aan sprinter, hadden we als ploeg niets te verdedigen en konden we met open vizier de strijd aangaan op een mooie golvende omloop. Ons zevental (Tom Goovaerts, Sebastiaan Vandensande, Kristof Dockx, Robin Jacobs, Niels Smout, Viktor Van Den Branden en Mattias Raeymaekers) kregen dan ook de opdracht om de wedstrijd al in de eerste ronde open te breken.

Na 4 kilometer wedstrijd kwam namelijk al de lastigste hindernis van de omloop die in totaal 10 keer diende afgelegd te worden. Onze jongens zetten zich met een aantal op kop om Mattias zijn aanval op de klim in te leiden. Jammer genoeg mislukte deze poging en kwam een gesloten peloton door bij de eerste passage aan de finishlijn. Na een 40-tal kilometer ontstond voor de eerste keer een serieuze kopgroep. Vierentwintig renners reden richting klim een voorsprong van 20 seconden bij elkaar, met daarbij Viktor. Toch werd deze gevaarlijke situatie rechtgezet en was alles te herdoen. Een ronde later ging Viktor opnieuw in de aanval en kreeg een 6-tal renners mee. Deze kopgroep dikte verder aan tot 19 stuks, waarbij ook Robin plaats had genomen. Een ideale situatie dus voor ons team met twee renners vooraan.

Net voorbij halfkoers ontstond een tweede groep van 18 achtervolgende renners die op driekwart minuut van de kopgroep hingen. Ook hier hadden we met Niels en Mattias twee vertegenwoordigers mee waardoor het er alsmaar rooskleuriger begon uit te zien. Na een achtervolging van net geen 2 ronden (30-tal kilometer), smolten de twee groepen samen tot een soort peloton van 37 renners. Vier RABC'ers aan het front waardoor we meerdere opties hadden om de koers in handen te houden. Door de serieuze omvang van deze groep stokte de samenwerking wat en liep de voorsprong op het peloton terug tot 1 minuut 20. Voor Viktor het sein om zijn goede benen nog eens te strekken op de helling. Door een goede communicatie met zijn teamgenoten slaagden ze er (samen met 3 renners van Steeds Vooraan Kontich) in om een splitsing in de kopgroep te krijgen. Zeven renners (met Robin, Viktor en Mattias) reden een lichte voorsprong bij elkaar op de rest van de groep. Voor Niels en een aantal andere renners lag het tempo op de helling net iets te hoog waardoor zij voeling verloren met deze groep. Ook Robin kon het andere zes renners op een vervelende strook vals plat net niet volgen.

Vijf andere renners maakten dan weer de oversteek richting de 6 leiders waardoor we 11 jongens aan het commando kregen met hierbij 2 RABC'ers. Al snel was duidelijk dat de winnaar vooraan te zoeken was gezien de voorsprong van ruim 1 minuut. De vele aanvallen in de laatste ronde (waarbij ook Mattias op 4 km van het einde zijn kans waagde) werden steeds teniet gedaan zodat een spurt zou gaan uitmaken wie de Mémorial France Leners 2018 op zijn naam mocht schrijven. Bavo Haemels (Heist Cycling Team) toonde zich veruit de snelste in de spurt. Mattias legde beslag op de 3e plaats en mocht mee op het podium, terwijl Viktor na een prachtige koers op plek 9e eindigde. Een halve minuut later legde Robin beslag op een 20e plaats. Onze andere 4 jongens eindigden allen in het peloton. Dit alles resulteerde in een 2e plaats in het ploegenklassement van de dag.

Het deed dan ook iedereen plezier dat we met deze hechte vriendengroep zo sterk voor de dag kwamen. Op basis van de resultaten die we in de zware manches van de Beker van België hebben behaald, mogen we toch zonder blozen stellen dat we heel wat kwaliteit in ons team hebben zitten en we meer dan ons mannetje kunnen staan! Met een voldaan en trots gevoel konden we huiswaarts keren.

Als tevreden ploegleider wil ik iedereen bedanken voor de inzet! Ook de aanwezige begeleiding (Hilde en Etienne als verzorgers en Seppe als mekanieker) droegen hun steentje bij in dit teamsucces!

Groetjes,
Jan┬ęclear solutions 2012