Verslag Zuid Kempense Pijl - GP Wilfried Peeters

Afgelopen zondag 19 maart mochten we voor het eerst dit jaar van start gaan in een Interclub wedstrijd in eigen provincie, nl. de Zuid-Kempense Pijl in Mol-Sluis. Deze staat ook wel bekend als de Grote Prijs Wilfried Peeters. Voor RABC ging volgend zevental van start : Brent Van Tilborgh, Ken De Fauw, Titte Van Laer, Gert-Jan Decoster, Kristof Dockx, Robin Jacobs en Tom Goovaerts.

Diezelfde Wilfried 'Fitte' Peeters was ons niet gunstig gezind, de lottrekking bepaalde namelijk dat we pas nummer 22 waren in de volgorde der ploegwagens. 173 renners verdeeld over 25 ploegen gingen van start in droge, doch winderige omstandigheden.

Het eerste uur verliep aan hoog tempo, waarbij er amper noemenswaardige aanvalspogingen te noteren vielen. Het was al snel duidelijk dat de kasseistrook van Geel Ten Aard, die 2 maal binnen een afstand van 10 kilometer diende overwonnen te worden, voor de nodige actie zou zorgen. Al snel hoorden we dat via de wedstrijdradio het ene na het andere team werd opgeroepen om renners te depanneren met materiaalpech. Voorlopig werden onze jongens gespaard. Jammer genoeg kwamen we na 45 kilometer Titte tegen, die met hevige rugklachten het peloton moest laten rijden. Jammer gezien hij goed vooraan op de kasseien was opgedraaid en zich graag wou tonen in eigen regio.

De tweede passage na 50 km was nog maar net begonnen, of RABC werd opgeroepen voor Robin Jacobs die af te rekenen had met een lekke achtertube. Tot onze verbazing zagen we plots Kristof naast de baan, eveneens met een lege tube. Na de wielwissel wachtte hem een moeilijke taak. Wegens de hoge volgwagennummer had hij plus minus 1 minuut moeten wachten alvorens Rinus kon beginnen aan de depannage. Tijdens de poging om hem terug bij het peloton te brengen, pikten we ook Robin op die intussen een nieuw wiel had gekregen bij zijn vader, die zich vlak achter de kasseistrook had opgesteld.

Na een korte maar krachtige achtervolging, kwamen onze jongens terecht in een groep van een 25-tal renners, dat blijkbaar groep 3 in wedstrijd bleek te zijn. Groep 1 bestond uit 40 renners, met daarbij Tom. Op +/- 40 seconden zat Brent in groep 2, waarin zich een 50-tal renners bevonden. De derde groep met Ken, Gert-Jan, Robin en Kristof zaten op 1 minuut 20. Kilometers lang bleven de verschillen schommelen en werden steeds kleiner. Toen groep 3 aan kilometerpaal 90 de groep voor zich uit zag rijden, maakten pechvogels Robin en Kristof de sprong naar 'groep Brent'.

Net op het moment dat vooraan 18 renners het hazepad kozen, ontstond er na 125 km terug één groot peloton doordat de twee groepen bij elkaar kwamen. Zo kregen we terug 4 RABC'ers in de hoofdmacht. Het gat op de koplopers liep op tot 1 minuut, zodat al snel duidelijk werd dat de winnaar vooraan moest gezocht worden. Het was de 21-jarige Mathias Van Gompel van Lotto Soudal U23 die uiteindelijk solo de finish wist te bereiken.

In de spurt van het peloton mengden onze renners zich niet meer. Robin vonden we terug op plaats 64, Tom op plek 99, Kristof op 103 en Brent eindigde als 119e. Conclusie : geen renner in de eerste 25, zoals vooraf het doel was. Maar dit neemt niet weg dat onze jongens mogen terugblikken op een goede wedstrijd. Tom kwam met de nationale top over de 2 cruciale kasseistroken, en zowel Robin als Kristof toonden zeer veel karakter en weerbaarheid door vanuit verloren positie zich toch nog terug in de wedstrijd te vechten!

Met de stijgende conditiecurves van onze renners, en iets meer geluk, mogen we met veel belangstelling uitkijken naar de volgende grote wedstrijden, waaronder bijvoorbeeld de Scheldeprijs op 5 april.

Bedankt Etienne, Bruno en Rinus om er opnieuw voor te zorgen dat onze renners niets tekort kwamen!

Groetjes,
Jan Van Aert
 

Verslag Omloop van het Waasland

Op zondag 12 maart stonden onze renners aan start de individuele profwedstrijd Omloop van het Waasland, welke van start ging in Lokeren en 165 km later zou finishen in Kemzeke-Stekenen. Mattias Raeymaekers, Jarrid Janssens, Kristof Dockx, Tom Goovaerts, Alexander De Keersmaeker en Ken De Fauw waren de jongens die onze kleuren gingen verdedigen.

Traditiegetrouw konden zij zich in alle rust voorbereiden bij onze sponsor Mobibikes. Omstreeks 13u30 gingen 162 renners van start, waaronder een aantal gerenommeerde profrenners. Daarnaast waren continentale teams zoals Cibel-Cebon en Sauzen Pauwels-Vastgoedservice met hun voltallige selectie afgezakt naar deze koers.

Het beloofde een mooie dag te worden, wat voor veel renners een verademing was na een aantal doorregende en ijskoude wedstrijden. Het zonnetje straalde, er stond amper wind en het parcours leidde het peloton over doorgaans brede wegen. Al na amper 5 kilometer was de vlucht van de dag een feit. Vijf renners kozen het hazepad en kregen vrij snel een vrijgeleide van het peloton. De voorsprong liep op tot ruim 2 minuten, ondanks dat de gemiddelde snelheid in de grote groep rond de 44 km/uur bleef schommelen. De eerste 2 uur koers viel er buiten deze ontsnapping, weinig te noteren. Buiten een heel aantal plaspauzes van renners (waaronder ook Alexander en Tom), was het algemene vrede onderweg naar Kemzeke.

Na 75 kilometer dan toch even een aandachtsmoment, toen we via de radio werden opgeroepen om Alexander te depanneren die langs de weg stond met een lekke band. Na de wielwissel door mekanieker Rinus, moesten we toch een kilometer of 8 ons best doen om hem terug een plaatsje te geven in het peloton, dat intussen de voorsprong aan het verkleinen was tot een halve minuut.

Wanneer in de eerste plaatselijke ronde 4 renners de sprong naar de kopgroep wisten te maken, liep de voorsprong toch opnieuw op tot een minuut. Het was dan ook wachten tot er een ploeg zijn verantwoordelijkheid zou opnemen en zich op kop van het peloton ging zetten. Dit gebeurde op 40 kilometer van het einde, toen Sauzen Pauwels-Vastgoedservice het heft in handen nam en de voorsprong rondenlang op ongeveer 30 seconden hield.

In de slotronde werd, zoals verwacht, het gat dichtgereden waarna een massaspurt zich aandiende op de lange brede finishbaan richting Kemzeke-Dorp. Gezien de gunstige omstandigheden en koerssituatie van de afgelopen 3,5 uur, zag het ernaar uit dat heel wat renners hun kans zouden wagen en het een onoverzichtelijke spurt ging worden.Het was uiteindelijke Wouter Wippert (Cannondale-Drapac) die Michael Van Staeyen (Cofidis) en Barry Markus (SauzenPauwels-Vastgoedservice) naar de dichtste ereplaatsen verwees, en daarmee de zegebloemen mocht afhalen. Alexander was onze beste spurter van de dag op een uitstekende 14e plaats. Alle andere RABC'ers reden de wedstrijd uit in het peloton, waarmee het door ons voor de wedstrijd vastgelegde doel, mooi bereikt werd.

Voor de volledigheid geven we de uitslagen van onze 5 andere renners nog even mee : Mattias Raeymaekers 45e, Kristof Dockx 50e, Jarrid Janssens 61e, Ken De Fauw 131e en Tom Goovaerts 134e.

Ook een woordje van dank voor onze begeleiding, die deze dag bestond uit Etienne, Hilde en Rinus.

Groetjes,
Jan
 

Selectie Zuid Kempense Pijl

Voor de Zuid-Kempense Pijl van komende zondag, 19 maart, selecteerde onze ploegleiding volgende renners: Robin Jacobs, Kristof Dockx, Tom Goovaerts, Titte Van Laer, Brent Van Tilborgh, Gert-Jan Decoster en Ken De Fauw.

Reserve: Viktor Van Den Branden, Kenneth Geerts en Stef Vanhaeren.

Ploegleider: Jan Van Aert
Mecanieker: Marinus Van Meel
Verzorgers: Etienne en Bruno

Samenkomst: 11u30 - Prov. Domein Zilvermeer, Zilvermeerlaan 2 te 2400 Mol.
Start: 13u30

Wielershirt RABC 2017

Bestel nu niet enkel uw vintage RABC T-shirt maar tevens de wielershirt 2017. De bestelbon voor de wielershirt vindt u hier.

De nieuwe bestelbon voor de vintage RABC T-shirt vindt u hier terug.

 

RABC in de pers

Afgelopen weken verschenen er meerdere artikels in de Gazet van Antwerpen, die u hieronder terugvindt:

Verslag Brussel-Zepperen

Verslag Brussel-Zepperen

Op zondag 5 maart stond de interclubwedstrijd Brussel Zepperen (1.12 - IC 1 NAT) op het programma. Voor RABC stonden volgende renners aan het vertrek: Alexander De Keersmaeker, Kristof Dockx, Tom Goovaerts, Mattias Raeymaekers, Viktor Van Den Brande en Wouter Van Engeland.

Ondanks dat het een stralende ochtend was, voorspelden de weergoden niet veel goeds. Een halfuur voor de wedstrijd trok de lucht volledig dicht en begonnen de eerste druppels te vallen, bij een temperatuur van om en bij de 5 graden en een zeer strakke zuidenwind. Dat het, net als vorig jaar, opnieuw een zware editie zou worden, was toen al duidelijk.

148 renners, verdeeld over 25 teams, namen in een kletsnat Diegem het vertrek omstreeks 13u20. Na een korte neutralisatie werd het tempo onmiddellijk enorm de hoogte ingejaagd. Snelheden van +/- 60 km/uur werden al tijdens de eerste kilometers genoteerd. Het was dan ook niet lang wachten alvorens de deur achteraan wagenwijd openstond. Op de eerste hellende stroken, zorgde een combinatie van koude regen, harde wind en de hoge snelheid, voor een waar slagveld. De ene na de andere renner werd gelost. Zo kwamen we jammer genoeg na 15 kilometer Wouter al tegen die te weinig kleding had aangetrokken voor deze weersomstandigheden. Hij geraakte niet op temperatuur en moest het peloton laten gaan. Een paar minuten verder zag Mattias zijn ouders staan en stapte ook bibberend vanop zijn fiets in de auto.

Intussen nadere het reeds fel uitgedunde peloton de bekende Smeysberg, een helling met percentages die met de 20% flirten. Hier noteerden we de eerste serieuze aanval van de dag. Het was Nathan Van Hooydonck (BMC Development Team) die het ruime sop koos en op zijn eentje snel 20 seconden bij elkaar reed. In het eerdalbos na 35 kilometer besloot zijn ploegmaat Pavel Sivakov om het gat te dichten en op die manier een duo van BMC aan de leiding te krijgen.

Iets verder hoorden we via de koersradio dat RABC werd gevraagd voor Alexander. Eens bij de jury, kwam hij klappertandend naast de wagen rijden met de vraag of hij kon instappen. De hoge snelheden in de afdalingen hadden ervoor gezorgd dat hij ook bevangen was van de koude. Exit derde renner RABC.

De voorsprong voor het kopduo was inmiddels gestegen tot 1 minuut, terwijl het tempo in het peloton zelden of nooit zakte. De zeer strakke wind zou, zoals vooraf aangegeven, een beslissende rol beginnen spelen eens we aan kilometerpaal 50 waren gepasseerd. Op weg richting Hoegaarden kwamen de renners terecht op lange, golvende wegen in de open vlakte. Het was dan ook daar dat de sterke teams het tempo nogmaals in de hoogte jaagden, waardoor het peloton in 4 stukken uit elkaar viel. Het eerste stuk bestond uit 19 renners, die al vrij snel de twee vluchters inrekenden, zodat we 21 koplopers kregen. Op korte afstand volgde een groep van een 40-tal renners met daarbij Viktor en Kristof. Nog wat verder zat Tom in een groep van 20.

Na kilometer 90, bij het binnenrijden van de provincie Limburg, vond de groep van Tom toch nog de aansluiting bij de 'grote' groep waarin Viktor en Kristof zich bevonden. Het verschil met de kopgroep bedroeg op dat moment ongeveer 1 minuut 30. Toch bleven zij het tempo hoog houden, waardoor deze groep in het glooiende Haspengouwse landschap ten gevolge van de wind in 3 delen uiteen spatte. Jammer genoeg lieten onze renners zich een beetje verrassen en zaten ze in het laatste gedeelte.

Bij het naderen van de lokale omlopen (5 ronden van 5,5 km) werden de verschillen tussen de groepen steeds groter. Dat het voor iedereen een zware beproeving was, bleek uit het feit dat zelfs de kopgroep nog voor het opdraaien van het lokale circuit volledig versplinterde. Onze jongens werden helaas uit koers genomen op de lokale omloop, aangezien de voorrijwagens al vlak achter ons zaten vanwege de zeer beperkte afstand van het rondje.

De wedstrijd werd uiteindelijk gewonnen door de Nederlander Bram Welten (BMC Development Team), die in een spurt met 2 Milan Menten (Lotto-Soudal U23) wist te kloppen. Slechts 30 renners wisten deze hoog aangeschreven koers te beëindigen. Meer nog, minder dan de helft van de deelnemende ploegen (12 om exact te zijn), hadden een renner aan de aankomst gekregen.

Onze jongens hebben hun uiterste best gedaan en gestreden voor wat ze waard waren. In deze zeer zware omstandigheden kan je enkel maar respect hebben voor de inzet die ze getoond hebben! Wel belangrijk is dat ze leren uit de foutjes die ze vandaag gemaakt hebben (te weinig kledij, te ver achteraan op cruciale stroken met zijwind, ...), zodat ze in komende wedstrijden extra gewapend zijn om een beter resultaat neer te zetten.

Graag wil ik ook de begeleiding bedanken, die in weer en wind onze renners zo goed mogelijk hebben bijgestaan! Bedankt Marc, Etienne en Bruno!

Groetjes,
Jan Van Aert

Proficiat Robin!

Afgelopen zondag behaalde Robin Jacobs een eerste zege te Linter. Met de tweede plaats van Ken De Fauw te Naast (Henegouwen) en enkele top twintig plaatsen kunnen wij tevreden terugblikken op de eerste twee weken van het seizoen 2017.

Omloop van het Waasland

Onze club kreeg voor de individuele westrijd Omloop van het Waasland voor elite met én zonder contract van komende zondag 6 wildcards ter beschikking. Volgende renners verkregen deze wildcards: Ken De Fauw, Alexander De Keersmaeker, Kristof Dockx, Tom Goovaerts, Jarrid Janssens en Mattias Raeymaekers.

Ploegleider: Jan Van Aert
Mecanieker: Rinus Van Meel
Verzorgers: Etienne Lenaerts en Hilde De Vos

Samenkomst: 11u30 - Mobibikes - Groendreef 53 te Lokeren
Vertrek: 13u30
Kleedkamers aankomst: Sporthal Kemzeke - Stationstraat 18 - Stekene┬ęclear solutions 2012