Selectie Morgan Blue Classic

Viktor en Mattias in de pers

Gazet van Antwerpen 14.05.2018

Het Laatste Nieuws 14.05.2018

Verslag GP Juul Marinus

Op 20 mei stonden we met onze renners aan de start van de 4de editie GP Juul Marinus te Pulderbos. De renners moesten 11 ronden van 13 km afwerken op een snel parcours zonder noemenswaardige hindernissen of open vlakten. We hadden vooraf afgesproken dat de renners steeds attent moesten meerijden en indien er een kopgroep was die groot genoeg was op kans van slagen dat ze er dan liefst met 2 moesten bij zijn.

De eerste helft van de wedstrijd gebeurde er vrij weinig uitgezonderd een val van Sebastiaan die zonder al te veel problemen terug kon aansluiten bij het peloton. Even daarna vertrok er een kopgroep van 19 renners met Viktor erbij. Mattias zag het gebeuren en kon als laatste renner nog de aansluiting maken.  Al snel was duidelijk dat de goeie vlucht vertrokken was en dat de winnaar voorin zat.

In de laatste ronde probeerde Viktor met enkele aanvallen de spurt te ontlopen maar deze was onafwendbaar gezien het lichtlopende parcours. In de sprint van de ruime kopgroep werd Mattias mooi 5de (op enkele cm van de 3de plaats) en Viktor 14de. Onze andere renners eindigden  verder achteraan in het peloton nadat ze heel de wedstrijd de vlucht met hun 2 ploegmakkers hadden beschermd. In de ploegenrangschikking werden we 7de van de 23 teams en in de stand van de ruches was Mattias 7de.

Weer een mooi resultaat van ons team, op deze manier zal het binnen de kortste keren zeker bingo zijn.

Met nog een woord van dank aan Pieter, Rita, Eric, Jan en Fanny  voor de hulp bij de verzorging  en onze Rinus als mechanieker.

Peter Raeymaekers

 

Verslag Trofee van Oost-Vlaanderen

Op zaterdag 12 mei trokken volgende beloften richting Pollare voor de Trofee van Oost-Vlaanderen : Tom Van Den Borne, Anthony Van Noten, Senne Deloof, Robin Jacobs, Jarrid Janssens, Michael Steyaert en Kilian Cloots. Zij namen om 14 uur de start voor een wedstrijd van 139 kilometer, verdeeld over 11 lokale omlopen met aankomst bovenop Pollareberg. Het peloton bestond uit 22 teams, goed voor 149 deelnemers.

De beginfase werd gekenmerkt door een heleboel schermutselingen die nooit meer dan 10 seconden voorsprong bijeen kregen gefietst. Het tempo lag erg hoog op dit golvend parcours met hoofdzakelijk brede wegen, getuige hiervan een gemiddelde snelheid van 43,4 kilometer in het eerste uur. Bij het ingaan van de vijfde ronde slaagden 8 renners er dan toch in om afstand te nemen van het peloton. Onze Senne was zeer attent meegeschoven met een aantal toprenners uit de betere deelnemende ploegen. Zo ontstond voor ons een ideale situatie, zeker toen zij een bonus bijeen reden van één minuut. Echter bleek het Stageco Cycling Team het hier niet mee eens te zijn, waarna zij zich op kop van het peloton zetten. Op een kleine 15 kilometer tijd reden zij de kloof op de leiders dicht, waardoor alles te herdoen was na 90 kilometer koers.

Door de razende jacht op de vluchters was Anthony samen met een heleboel andere renners achteraan in de problemen gekomen en diende het peloton te laten rijden. De daaropvolgende 2 ronden kregen we opnieuw een spervuur van aanvallen, maar kreeg niemand echt de ruimte. Alles leek erop dat de wedstrijd zou eindigen op een massaspurt, tot op 1,5 ronde van het einde dan toch 29 renners zich van de rest van het pak wisten af te scheuren. Hierbij was voor ons (enkel) Michael meegeschoven. Met een bonus van 40 seconden bij het ingaan van de laatste ronde, was het nagenoeg zeker dat de winnaar vooraan te vinden was. Toch bleek de samenwerking de laatste kilometers niet optimaal te zijn, waardoor de leiders het peloton op de licht dalende baan richting Ninove zienderogen zagen naderen. Aan de voet van de slothelling (op +/- 600 meter van het einde) was de samensmelting een feit en kregen we dan toch een groepsspurt bergop. Hierin toonde Gil d'Heygere (provinciale selectie Oost-Vlaanderen) zich veruit de snelste en mocht zo met de bloemen naar huis.

Voor onze jongens bleek de hellende strook aan het einde van een warme wedstrijd nog net iets te hoog gegrepen, waardoor we niemand in de top 25 van de uitslag konden plaatsen. Michael eindigde 34e, Jarrid 36e, Robin 43e, Tom 65e, Senne 66e en Kilian 107e. Onderweg leverden de jongens goed werk, wat ditmaal niet werd beloond met een goede uitslag. Toch mogen we zeggen dat we gedurende de hele wedstrijd vooraan hebben meegespeeld!

Graag wil ik de renners en de begeleiding (Franky als stand-in mekanieker en Etienne & Hilde als trouwe verzorgers) bedanken voor hun inzet!

Met vriendelijke groeten,
Jan Van Aert

Verslag GP des Hauts de France

Onze jaarlijkse trip richting het noorden van Frankrijk werd op woensdag reeds ingezet, daar de organisatie opnieuw instond voor overnachting en bijbehorende maaltijd. Zo konden 5 van de 6 RABC'ers die één dag later aan de start van de GP des Hauts-de-France zouden verschijnen, reeds het parcours verkennen. Robin Jacobs, Niels Smout, Mattias Raeymaekers, Viktor Van Den Branden en Tom Goovaerts werden in de loop van de avond vervoegd door Kristof Dockx.

Op donderdag 10 mei ging dit zestal met een duidelijke strategie van start. De totale afstand van de wedstrijd bedroeg 192,7 kilometer. Het parcours liep over een licht golvend traject, met 3 maal een stevige kasseistrook en een pittige lokale ronde. De aanwezigheid van een stevige wind en een iets kleiner peloton (van 112 renners) dan gewoonlijk, zou voor een harde slijtageslag kunnen zorgen. Daarom was het doel om een renner in de vroege ontsnapping te krijgen.

Mattias trok reeds na 5 kilometer in de aanval en reed snel 30 seconden bonus bij elkaar. Echter kreeg hij geen steun en was het een onbegonnen werk om in deze inspanning onnodig veel energie te steken. Daarom hield Mattias de benen stil waarna een algemene hergroepering volgde. Aan kilometerpaal 20 trokken 3 renners in de aanval, direct gecounterd door Tom. De daaropvolgende 5 kilometer lag het tempo enorm hoog en maakten verschillende renners de sprong naar het leidend viertal. Zo kregen we 12 renners vooraan, met daarbij alle sterke ploegen waaronder Lotto, EFC, Home Solution en de betere Franse ploegen. Op die manier ontstond een ideaal scenario aangezien deze vlucht een bonus bij elkaar reed van 2 minuten.

In het peloton kregen de 4 overige renners de boodschap om zuinig te rijden en in de mate van het mogelijke Viktor zo goed mogelijk te beschermen, aangezien hij de afgelopen weken meermaals sterke prestaties had neergezet. Echter op de eerste van 3 kasseistroken reed Viktor achteraan lek. Door een ongunstige loting werd er vooraf besloten om Peter en Seppe met een set reservewielen aan het einde van de kasseien te zetten. Zo kon Viktor snel gedepanneerd worden en op een zuinige zijn plaats opnieuw innemen in het peloton.

De situatie bleef gedurende ruim anderhalf uur vrijwel status quo. Op de derde passage van de kasseien spatte het peloton toch uit elkaar, waardoor de voorsprong slonk tot een dikke minuut. Door de tegenwind kwamen de meeste groepjes toch terug samen, waardoor de situatie duidelijk was. De overgebleven 11 leiders verdedigden op een 80-tal kilometer van het einde een voorsprong van 1 minuut 15 seconden. Drie Franse renners maakten een indrukwekkende sprong naar voren, waardoor 14 koplopers richting lokale ronden trokken. Net voor het opdraaien brak het peloton in 2 stukken. 28 renners met daarbij Viktor en Mattias vonden op 25 kilometer van het einde de aansluiting met de kopgroep, zodat we een omvangrijke groep kregen die zou strijden om de zege. Jammer genoeg had Tom na een ontsnapping van dik 140 kilometer vooraan de rol moeten lossen wegens steeds erger wordende keelpijn, en zagen we ook dat Niels in het achtervolgende peloton de rol diende te lossen. Voor iemand die dit jaar voor het eerst een seizoen afwerkt op nationaal niveau, was dit een heel fuike prestatie.

Ondanks het bochtige rondje met een vervelend klimmetje, slaagde niemand erin om de rest van de kopgroep achter te laten. Zo trokken we met 39 renners na (!!) 201 (!!) kilometer richting de laatste rechte lijn. Het was eerstejaars belofte Tristan Fyvé (Home Solution - Soenens Cycling Team) die in de spurt zeer knap het laken naar zich toe wist te trekken en zo deze zeer mooie koers op zijn palmares mocht bijschrijven. Mattias wist zich prima te plaatsen in deze sprint en eindigde zo op een heel mooie 9e plaats. Ook Viktor finishte als 23e in de top 25. In het achtervolgende groepje reed Robin zich naar een 40e plaats, terwijl Kristof als 45e eindigde.

Als team mochten we zo terugblikken op een zeer sterke koers, waarin de vooraf uitgetekende strategie perfect werd gevolgd welke uiteindelijk tot een deugddoend resultaat leidde! Dit was enkel mogelijk door de inzet van alle 6 de renners. Door samen te werken krijgen we steeds meer vat op de wedstrijden en zien we ook de uitslagen in stijgende lijn gaan. Dit hopen we de komende weken door te kunnen trekken, aangezien er in mei nog heel wat mooie koersen op het programma staan.

Bedankt aan iedereen die zijn steentje heeft bijgedragen! Etienne en Hilde als verzorgers, Thomas als mekanieker, Kurt, Peter en Seppe als helpers. Teamwork van de bovenste plank.

Groetjes van een zeer tevreden ploegleider,
Jan Van Aert

Veel beterschap Michael!

Vandaag moest Michael Simons een heelkundige ingreep ondergaan. Hij heeft laten weten dat alles goed verlopen is en dat hij eerstdaags het ziekenhuis mag verlaten.

Wij wensen hem namens de hele RABC-familie een vlot herstel toe!

Wil jij onze club komen vervoegen als mecanieker of verzorger?

Ben je graag met fietsmechaniek bezig en hou je van de spanning tijdens wielerwedstrijden dan ben jij de persoon die wij zoeken. RABC is nog op zoek naar bekwame mechaniekers.

Word je gelukkig van de geur van massageolie en vind je het leuk om langs de kant van de weg bidonnen aan te geven? Ook dan ben je bij RABC aan het juiste adres, ons team kan nog versterkt worden met een enthousiaste verzorg(st)er.

Wij garanderen je alvast een aangename werksfeer. Bij interesse mag je gerust een berichtje sturen via onze contactpagina.

Selectie Trofee van Oost-Vlaanderen┬ęclear solutions 2012