Wereldkampioenen 1957

Exact 60 jaar geleden op 17 augustus 1957 behaalde Louis Proost zijn wereldtitel bij de amateurs (heden elite/beloften zonder contract). Een dag later op 18 augustus 1957 ging Rik Van Steenbergen aan de haal met zijn derde wereldtitel bij de beroeprenners/profs. Beiden behaalden hun titel te Waregem.

Iets vroeger tussen 10 en 15 augustus 1957 behaalde Paul Depaepe de wereldtitel halve fond op de wielerpiste in het Stade Vélodrome de Rocourt (Luik).

Ter gelegenheid van dit jubileum zal RABC een nieuw vintage T-shirt laten ontwerpen. Hou hiervoor zeker onze website in het oog.

Verslag BK

Op zondag 13 augustus stond één van de belangrijkste wedstrijden van het jaar op ons menu, namelijk het Belgisch Kampioenschap te Stabroek. Gezien het feit dat 3 van onze jongens haast naast het parcours wonen, was dit toch wel een wedstrijd waar men met veel moraal naartoe had geleefd. Ook de prestaties van de afgelopen weken waren hoopvol om de teamkleuren op deze hoogdag in beeld te kunnen brengen.

Om 11 uur gingen 6 RABC'ers van start in de wedstrijd voor eliterenners zonder contract en dit over een totale afstand van 148 km. Het parcours was identiek aan dat van vorig jaar, waardoor iedereen gewaarschuwd was dit wel weer eens een zeer zware wedstrijd zou kunnen worden. Ook tijdens deze editie werd er vanaf het vertrek aan een verschroeiend tempo gereden. Bijna 49 kilometer per uur werden afgelegd in het eerste uur, ondanks een behoorlijk aantal bochten en 2 kasseistrookjes per ronde. Het was dan ook een wonder dat in 2 schuifjes 9 renners een voorsprong van een minuut bij elkaar wisten te rijden. Opnieuw was het team van Tarteletto - Isorex niet vertegenwoordigd in de kopgroep, waardoor zij de achtervolging op zich namen. De voorsprong halveerde maar bleef daarna kilometers lang rond de 25 seconden hangen. Toen het tempo dreigde terug te zakken, achtte onze Tom Goovaerts het moment rijp om een tegenaanval op te zetten. Hij kreeg hierbij 5 andere renners mee waardoor dit een vrij mooie situatie was. Jammer genoeg liet één van deze renners een klein gaatje net op het moment dat Tom zich in laatste positie bevond, waardoor zij de andere 4 dienden te laten gaan. Voor Tom, die in goede conditie verkeert, zorgde dit voor een grote ontgoocheling, zeker als je weet dat de latere winnaar zich in dat groepje bevond. Intussen hadden Michael Simons en Viktor Van Den Brande het uitgedunde peloton moeten laten gaan, en hoorden we via de wedstrijdradio dat Alexander was gevallen. Gezien de lichamelijke en materiële schade diende hij jammer genoeg de wedstrijd te verlaten.

In de voorlaatste ronde scheurde zich opnieuw een groepje van een 15-tal renners zich van het peloton af, dat op zoek ging naar de 12 koplopers. Echter kon niemand van onze 3 overgebleven renners zijn wagonnetje aanpikken. De kopgroep vooraan werd herleid tot 8 renners, die ondanks meerdere aanvalspogingen, toch samen richting de finish trok. Tijdens deze spurt bleek Stijn De Bock (Cibel - Cebon) de snelste en kroonde zich tot de nieuwe Belgische Kampioen. In het peloton spurtte Mattias Raeymaekers zich voor eigen deur naar een keurige 34e plek, terwijl Tom Goovaerts en Kristof Dockx zich als respectievelijk 68e en 69e wisten te klasseren.

In de namiddag was het dan de beurt aan de renners jonger dan 23, de zogenaamde 'Beloften'categorie. Hierin stonden Matthias Pauwels, Robin Jacobs en thuisrijder Brent Van Tilborgh klaar voor hun 177 kilometer. Ook hier werd de gas vanaf kilometer 1 volledig open gedraaid en bleek de beslissing al in de eerste 15 kilometer te vallen. 24 renners wisten zich af te scheiden van het peloton, waarbij de grote blokken goed vertegenwoordigd waren. Matthias moest net als een heleboel anderen het langgerekte peloton al in het eerste uur laten gaan. Als eerstejaars is dit zeker geen schande, zeker gezien het feit hij beter tot zijn recht komt op heuvelachtige parcoursen.

Onze Brent voelde al vlug dat er een gevaarlijke situatie was ontstaan, en trok met 5 gezellen in de achtervolging. Rondenlang bleef hun achterstand schommelen rond de 45 seconden, waardoor ze de omvangrijke kopgroep constant voor zich uit zagen rijden terwijl het peloton ruim een minuut verderop volgde. Jammer genoeg kregen zij door de goede samenwerking vooraan geen aansluiting met de leiders. Op die manier werden de goede benen en deze serieuze inspanning van Brent helaas niet beloond, waardoor hij iets na halfkoers volledig leeggereden het peloton moest laten gaan. Iets later konden 3 andere renners uit 3 verschillende topteams wel de sprong naar de koplopers maken. Doordaat zowel Lotto Soudal U23 en Ago Aqua Service met 5 renners vooraan vertegenwoordigd waren, werd het blok er door hun ploegmaten in het peloton volledig opgelegd. Zo groeide hun voorsprong verder uit tot dik 2,5 minuut.

Na dik 120 kilometer kregen een aantal jongens het vooraan moeilijk waardoor we het laatste koersuur ingingen met 23 vluchters. Daarachter was een groep van een 20-tal renners ontstaan met daarin Robin Jacobs, die aan een tactisch goede koers bezig was. Echter bleek het verschil op de kopgroep onoverbrugbaar en streden zij om plaats 24. Vooraan reden op 20 kilometer van het einde 8 renners weg, waaruit Jordi Van Dingenen (Pauwels Sauzen - Vastgoedservice) zich in de sprint de meest frisse toonde en zo de driekleur mocht omgorden. Robin finishte op een meer dan mooie 32e plaats.

Met een tevreden gevoel kunnen wij als team terugkijken op dit BK. De hele dag hebben zowel renners als begeleiding getoond dat wij als clubteam er echt wel staan. Getuige hiervan de gastvrijheid van de familie Raeymaekers en de aanwezigheid van onze trouwe verzorgers Hilde en Etienne. Ook Lieven was aanwezig en zag dat het goed was. Zeker nog een woordje van dank richting de stand-in mekanieker Milo de Jong, die zijn eerste wedstrijd in de volgwagen mee mocht maken.

Groetjes,
Jan
 

Podium

Gisteren werd Mattias Raeymaekers 3e in de regionale wedstrijd te Temse-Velle. Dit na een hele koers in de ontsnapping te hebben gezeten met 3 continentale renners, die afgelopen zondag allen meespurtten met de kopgroep van 8 op het Belgische Kampioenschap in Stabroek. Proficiat Mattias met deze mooie prestatie!

Selectie Hotton - Beker van België

Voor de volgende wedstrijd in het kader van de Beker van België te Hotton op zondag 20 augustus selecteerde onze ploegleiding volgende renners: Goovaerts Tom , Simons Michael , Van Tilborgh Brent, Van Engeland Wouter, Dockx Kristof , Raeymaekers Mattias en Van Den Branden Victor.

Reserve: De Keersmaeker Alexander

Ploegleider: Peter
Mecanieker:
Verzorger: Etienne

Samenkomst: 11h00 te Hotton centre sportif Rue de vergers

Start: 13u00

Selectie Ronde van Oost-Vlaanderen

Voor de Ronde van Oost-Vlaanderen, die plaatsvindt van 16 tot en met 20 augustus, selecteerde onze ploegleiding volgende renners: Anthony Van Noten – Jarrid Janssens – Lennerd De Mol – Matthias Pauwels – Michael Steyaert -Robin Jacobs – Tom Van den Borne.

Reserven :   Kenneth Geerts

Ploegleider: Mon
Mecanieker: Marc
Verzorgers: Bruno & Etienne

Aanwezig: 11u00 - Kerkkouterstraat 60 (parochiecentrum) - Bavegem 

Start: eerste rit Bavegem 13u30

BK Stabroek

Op 13 augustus vindt het Belgisch Kampioenschap voor elite en beloften zonder contract plaats te Stabroek.

De elite zonder contract starten om 11u voor in totaal 148 km, volgende renners werden geselecteerd: Kristof Dockx, Tom Goovaerts, Mattias Raeymaekers, Michael Simons, Viktor Van Den Branden en Alexander De Keersmaeker.

De beloften gaan van start om 15u30 voor 176km, met volgende RABC'ers: Robin Jacobs, Brent Van Tilborgh en Matthias Pauwels.

Verslag Antwerpse Havenpijl

Wedstrijdverslag Antwerpse Havenpijl 06/08/2017

Op deze aangename zondag 06 augustus stonden we aan de start van onze eigen Antwerpse Havenpijl met 148 renners. Vermits dit een wedstrijd is tellende voor de topcompetitie en voorbehouden is voor U25 renners dienden we beroep te doen op onze "youngsters": Brent Van Tilborgh, Gert-jan De Coster, Lennerd De Mol, Michael Simons, Michael Steyaert, Robin Jacobs en Tom van den Borne.

Deze wedstrijd werd betwist over 2 grote ronden van 51 km. door de polders van de Antwerpse haven en 8 plaatselijke ronden van 8 km. doorheen het centrum van Merksem. Dit voor een totale afstand van 168 km. Als je dan na deze wedstrijd bekijkt dat de gemiddelde snelheid 45,604 km/u bedroeg, weet je meteen dat er niet getalmd werd.

In de eerste grote ronde kregen we al redelijk wat valpartijen aan km 40 was er wederom een valpartij van zo'n 15 renners. Waarbij van onze zijde twee renners in betrokken waren, zowel Michael als Tom waren hierin betrokken. Beiden dienden door fysische als mechanische problemen de strijd te staken.

Ook Gert-jan diende na een lekke band en niet terug kunnen aansluiten bij het peloton de strijd te staken.
Een dikke tien kilometer verder hadden zowel Brent, Lennerd en Robin zich losgerukt uit het peloton met de bedoeling met drieën over de aankomstlijn te passeren om duidelijk onze aanwezigheid te laten zien. Doch het noodlot sloeg wederom toe doordat Lennerd lek reed en bij zijn valpartij de twee anderen mee in zijn val sleurde. Zowel Robin als Lennerd konden weliswaar gehavend terug aansluiten. Bij Brent leek het eerst ook nog vrij vlot te gaan tot we bemerkten dat zijn stuur was afgebroken en het onverantwoord was om met deze fiets voor één keer dat hij geen reservefiets met zich meehad de wedstrijd verder te zetten. Met als gevolg ook "exit" Brent.

Ondertussen was er een kopgroep ontstaan van 17 renners, met nog vier renners in de achtervolging, waar echter geen RABC'er in betrokken was. In de plaatselijke ronden lagen na zowat iedere bocht (en er waren er heel wat) renners tegen de grond. Ook bespeurden veel renners met lekke banden, waar ook wij meer dan ons deel van kregen.

In de eindspurt wisten onze overgebleven renners zich verdienstelijk te plaatsen : 67ste Michael Steyaert, 75ste Lennerd De Mol en 79ste Robin Jacobs.

Kortom hebben we door de vele valpartijen en lekke banden niet veel anders moeten doen dan depanneren en trachten terug aan te sluiten in de groep.

Mekanieker was Alex, verzorgers Etienne, Bruno en Hilde, waarvoor onze dank.

Groetjes ,
Mon

Verslag Ronde van Vlaams-Brabant - Proficiat!

Wedstrijdverslag Ronde van Vlaams Brabant

1° Rit Hakendover
Op woensdag 26/07 gingen we van start voor de eerste rit van de Ronde van Vlaams Brabant. Deze vertrok in Hakendover om verder over Landen, Meer, Goetsenhoven, Bost en Wulversum te rijden en terug te eindigen in Hakendover. Onze selectie bestond, verplicht uit 3 beloftes, Brent Van Tilborgh, Lennerd De Mol en Robin Jacobs en uit 3 elites z/c Kristof Dockx, Mats Raeymaekers en Tom Goovaerts.

Met 143 renners werd er van start gegaan voor een afstand van 147,6 km, die werden afgehaspeld tegen een gemiddelde snelheid  44,6 km/u.Van in kilometer 1 zat het spel al op de wagen, want we kregen meteen een ontsnapping van 5 renners, waaronder Kristof. Deze kregen maar een maximum voorsprong van 12”, zodat we na 7km een hergroepering kregen. Op km.  13 vond één renner het nodig om meteen in de aanval te trekken, nl. Yber Sefa van Asfra Racing Team. Zijn naam zou in het verdere verloop van deze ronde nog meermaals vallen.

Na 42 km. werden we opgeroepen door Brent omdat hij wegens een defect versnellingsapparaat aan een fietswissel toe was. Deze verliep vrij snel zodat Brent zijn plaats terug kon innemen in het peloton. Na 70 km. terug hergroepering.

Op km. 73 ging onze Mattias alleen  in de aanval en verkreeg een voorsprong van 10”, die later werd vervoegd door een 20- tal renners, waaronder Brent.Helaas ging deze poging ook niet door zodat we aan km. 90 wederom een volledige hergroepering verkregen. Verderop een nieuwe ontsnapping van zeventien renners, waaronder andermaal Kristof. Deze verkregen ook niet direct een veilige voorsprong, die wel steeds varieerde tussen de 30 à 40“. Deze hield echter wel stand tot aan de aankomst, waar Kristof zich naar een meer dan verdienstelijke 11de plaats spurtte. Verder in de uitslag  61ste Lennerd,  79ste Robin, 96ste Mats, 98ste Tom en op de 104de plaats Brent.

Schitterend resultaat na deze eerste rit.

2de Rit ( Tijdrit ) Leefdaal.
Donderdag 27/07 gingen we in Leefdaal met nog 135 renners van start voor een tijdrit van 9 km over een heuvelachtig parcours. Dit werd voor onze renners een tijdrit om in te kaderen.

Uitslag: Mats Raeymaekers  9de , Tom Goovaerts 17de, Brent Van Tilborgh 18de, Kristof Dockx 39ste, 60ste  Lennerd De Mol en 89ste  voor Robin Jacobs.

Dit schitterende resultaat bracht hen in het dag ploegenklassement op de 5de stek. In het algemeen klassement plaatsten ze zich op plaats 12de  Kristof, 22ste  Mats, 28ste  Tom, 58ste  Lennerd, 82ste  Robin en  99ste Brent.

Gele trui werd na dag twee Gibbons Thomas van Baguet, 2de Van der Haegen Ruben van VL Technics en op plaats 3 Van Moer Brent van Lotto Soudal.

3de Rit Leefdaal
Vrijdag 28/07 gingen we wederom in Leefdaal met nog 134 renners van start voor een afstand van 153,6 km ( 8 ronden van 19,2 km ).

Vermits zowel Baguet als Lotto Soudal beiden hadden laten weten heel graag deze ronde te willen winnen, was het zeker niet aan ons de kastanjes uit het vuur te halen. Dus werd er bij ons gerekend op de twee voornoemde ploegen.  Na iets meer dan een kwart van de wedstrijd kregen we 25 koplopers, waarin geen RABC’er aanwezig was, maar ook geen enkele renner van Baguet, noch Lotto Soudal,  noch VL Technics .  Dus werd het afwachten wanneer deze renners hun mouwen zouden opstropen. Dit was echter geen sinecure, want de koplopers hun voorsprong werd stelselmatig groter en groter, van 30” naar 1’, vervolgens naar 1’30”, 2’ en zelfs op 20km van het einde was de voorsprong nog 2’10”.

Wel pijnlijk als je dan moet vaststellen dat al de andere ploegwagens vooraan achter de koplopers mochten plaatsnemen, hoewel  wij enkel met de “grote” ploegen achter het peloton mochten aanrijden. Toch fout gegokt dan? Gelukkig vonden de teams VL Technics, Baguet, EFC, Lotto Soudal en onze RABC’ers het nodig de voorsprong van de koplopers onder handen te nemen. Het was een lust om te zien hoe er vanaf dan gevlamd werd en onze renners zich duidelijk mengden om de voorsprong te verkleinen. Toch hadden we de indruk dat het niet zozeer nog ging om de koplopers te pakken, maar om het peloton op een drastische manier uit te dunnen. Zelfs op 3km. van het einde was de voorsprong van de koplopers nog steeds 8” en toch werd het nog, op zes renners na, die een kleine voorsprong behielden een pelotonspurt  waarbij onze renners zich zeer goed wisten te plaatsen. 26ste Mats, 35ste Kristof, 38ste Robin, 56ste Tom,  83ste Brent en 100ste Lennerd.

Dit resulteerde in het klassement een 14de plaats op voor Kristof, een 22ste voor Mats, een 26ste voor Tom, een 59ste voor Robin, een 82ste voor Brent en een 90ste voor Lennerd .Ook een schitterende 8ste plaats op 23 ploegen in het ploegenklassement. 

4de Rit Landen
Zaterdag 29/07 gingen we toch nog met 123 renners van start voor een afstand van 140 km , zijnde 8 ronden van 17,5 km.

We kregen vandaag zowat een kopie van de rit van gisteren. Vanaf kilometer 47 kregen we een kopgroep van eerst vier renners, vervolgens kwamen hier 6 renners bij, om uiteindelijk een kopgroep te vormen van 15 renners.

Wederom werd er stevig gefietst, wat uiteindelijk zou resulteren in een gemiddelde snelheid van 44,58 km/u. Achter de koplopers, die het zich overigens best met elkaar konden vinden, was er spervuur van demarrages en ontsnappingen. Het peloton hing in stukken en brokken. Weerom werden op het laatst de koplopers ingerekend en kwam het volgens de wedstrijdradio, nog tot een massasprint . Wanneer we dan later de uitslag bekijken, werden er toch verscheidene tijdsverschillen genoteerd. 42 renners werden in dezelfde tijd genoteerd vanaf renner 43 tot 73 in de uitslag werden ze op 07” seconden geplaatst, wat voor ons niet onbelangrijk bleek te zijn.

Uitslag : 33ste Kristof, 38ste Mats ( waardoor hij in het klassement de top 20 zou induiken ), 69ste Lennerd, 91ste Tom, 92ste Robin en 116de Brent.In het individuele klassement leverde dit het volgende resultaat op: 13de Kristof, 19de Mats, 60ste Tom , 64ste Robin, 82ste Brent en 90ste Lennerd. In het ploegenklassement blijven we op de 8ste plaats staan, uiteindelijk maar 19 seconden verwijderd van de 3de plaats.

5de Rit Rillaar
Zondag 30/08 gingen we van start voor de 5de en laatste rit in Rillaar. Dit voor een rit van 154 km ( 1 ronde van 40km + 1 ronde van 41,4 km + 6 ronden van 12,1 km ) met nog 121 renners, waar er blijkbaar dan toch nog een groot aantal “opgevisten“ mochten mee starten.

Vrij snel kregen we weer een ontsnapping van 12 renners, waarbij de meest aanvallende renner in deze ronde Yber Sefa wederom in betrokken was.  Geen renner van RABC was hierin betrokken, maar de door ons gewenste aanvalslust of het in handen nemen van de koers door ofwel Lotto Soudal of Baguet en EFC was evenmin sprake.

In tegendeel één van onze eerste aanvallers was Mats, die echter geen enkele andere renner mee kreeg om het  “gat” te dichten, wat hij dan ook onmiddellijk besefte en zich weer liet inlopen.
Na km.75 kregen we over de radio te horen, dat Brent gelost werd toen we bij hem kwamen moest hij ons mededelen dat hij verschrikkelijke pijn had in zijn knie en hij dus noodgedwongen de strijd diende te staken. Spijtig ….in de laatste rit…en zo hard gewerkt in deze ronde.

Een tiental kilometer verder, werden we weer opgeroepen, ditmaal door Robin omdat hij problemen had met z’n fiets en dringend toe was aan een fietswissel, deze gebeurde weer vrij snel, doch door de hoge snelheid in het peloton duurde het toch even voor Robin daar terug aansluiting vond. 

De kopgroep van 12 zou het ditmaal wel uitzingen tot het einde. Op 45” sprintte het peloton (of wat daar van over bleef) voor de overige plaatsen. Uitslag : 28ste Mats, 40ste Tom, 48ste Lennerd, 59ste Kristof en 71ste Robin.
Eindklassement : 14de Kristof, 26ste Mats, 58ste Tom, 62ste Robin en 81ste Lennerd. Ploegenklassement : 8ste plaats Royal Antwerp  Bicycle Club.

Ik kan hier nu veelvuldig superlatieven gebruiken, maar ik hou het gewoon op een “Superprestatie” gasten. Keihard en goed gereden, een grote vriendschap binnen de ploeg en een ongeziene “teamspirit”. Bij mijn weten is een dergelijk resultaat in onze deelnames aan deze ronde nog nooit neergezet.

Met dank aan de verzorgers Etienne en Bruno, mekaniekers Marc, Seppe, en Peter en de  helpende handen van Kurt, Fanny en Fabienne.

Groetjes ,
Mon┬ęclear solutions 2012