GP Kraainem

Op zondag 23 juli stond alweer de vierde manche van de Beker van België op ons programma. Ditmaal was Kraainem de plaats waar zich het vervolg van dit regelmatigheidsklassement zou afspelen. Onder droge maar winderige omstandigheden gingen omstreeks 14 uur 135 renners van start voor een wedstrijd van 147 km, verdeeld over 11 ronden. Voor RABC stonden volgende zeven renners met de nodige ambitie aan het vertrek : Gert-Jan Decoster, Brent Van Tilborgh, Mattias Raeymaekers, Viktor Van Den Brande, Ken De Fauw, Robin Jacobs en Kristof Dockx.

Het licht golvende parcours met vooral mooie brede wegen, zou het mogelijks net als vorig jaar wel eens moeilijk kunnen maken voor de aanvallers. Toen eindigde de wedstrijd in een massaspurt. Dit jaar zou de wind een bepalende factor kunnen spelen, al was dat voor de start geen zekerheid. Onze jongens kregen dan ook de opdracht om mee te schuiven bij groepen groter dan 8 renners, aangezien kleine groepjes bij voorbaat kansloos waren om voorop te blijven. Het doel was duidelijk, 1 renner in de top 10 weten te plaatsen.

De wedstrijd bleef in de beginfase een hele tijd gesloten. De hoge snelheid (44,5 km in het eerste uur) en de mooie wegen zorgden ervoor dat elke ontsnappingspoging een kort leven was beschoren. Het duurde tot ongeveer kilometer 60 tot zich een groepje van 5 renners wist los te maken van het peloton en stelselmatig kon uitlopen tot een maximale voorsprong van 1 minuut 50. De ploegen van de 2 snelste sprinters van het pak (VDM Van Durme Michiels - Trawobo Cycling Team met Benjamin Verraes en Dovy Keuken - FCC met Jochen Deweer) vonden dit een prima situatie en hadden de volledige controle.

Onze jongens bleven volgens plan in deze situatie rustig in het peloton zitten. Jammer genoeg hoorden we via de wedstrijdradio rond kilometerpaal 100 dat onder andere RABC werd opgeroepen voor een renner die betrokken was bij een valpartij. Het was Viktor die jammer genoeg een gevallen renner voor hem niet meer kon ontwijken, waardoor hij zelf ook tegen de vlakte was gegaan. De lichamelijke schade viel gelukkig goed mee, maar een defect aan zijn versnellingsapparaat zorgde er wel voor dat zijn wedstrijd er helaas opzat.

Intussen hadden de sprintersploegen hun verantwoordelijkheid genomen en begonnen aan de achterstand te knagen. Halfweg de laatste ronde was de algemene hergroepering een feit. Onmiddellijk hierna kregen we een nieuwe uitval van 2 renners op het laatste heuveltje van de dag. Ook zij slaagden er niet in de aanstormende meute voor te blijven en sneuvelden onder de vod van de laatste kilometer. Net als in 2016 zou een massaspurt uitmaken wie het laken naar zich toe zou trekken. Het bleek Kevin Suarez Martinez van het Hubo-Aerts Action Bike CT te zijn die met enkele lengtes voorsprong de overwinning wist te behalen.

Onze jongens konden het laatste puzzelstukje van het strijdplan opnieuw niet leggen waardoor er niemand in slaagde om zich in de beoogde top 10 te nestelen. Kristof werd 25e, Robin 34e, Ken 54e, Mattias 88e, Gert-Jan 90e en Brent 97e (blijkbaar eveneens met een defect versnellingsapparaat).

Net als zovele andere wedstrijden dit jaar, eindigde de koers dus weer op een massaspurt. Het ontbreken van een rasechte spurter is ons dit seizoen al vaak zuur opgebroken. Vooral voor onze renners die echt wel over de nodige kwaliteiten en conditie beschikken, is dit een frustratie. Echter krijgen zij de komende week 5 nieuwe kansen in de Ronde van Vlaams Brabant, waarin de betere renners zich telkens weten te onderscheiden. Hopelijk staat het geluk daar wat meer aan onze kant en komen de verdiende resultaten op de tabellen.

Graag nog een woordje van dank voor mecanieker Alex en verzorgers Etienne en Hilde, die wederom met de beste zorgen klaarstonden voor onze renners.

Met vriendelijke groeten,
Jan Van Aert

<< Ga terug naar de vorige pagina┬ęclear solutions 2012