Verslag GP des Hauts de France

Onze jaarlijkse trip richting het noorden van Frankrijk werd op woensdag reeds ingezet, daar de organisatie opnieuw instond voor overnachting en bijbehorende maaltijd. Zo konden 5 van de 6 RABC'ers die één dag later aan de start van de GP des Hauts-de-France zouden verschijnen, reeds het parcours verkennen. Robin Jacobs, Niels Smout, Mattias Raeymaekers, Viktor Van Den Branden en Tom Goovaerts werden in de loop van de avond vervoegd door Kristof Dockx.

Op donderdag 10 mei ging dit zestal met een duidelijke strategie van start. De totale afstand van de wedstrijd bedroeg 192,7 kilometer. Het parcours liep over een licht golvend traject, met 3 maal een stevige kasseistrook en een pittige lokale ronde. De aanwezigheid van een stevige wind en een iets kleiner peloton (van 112 renners) dan gewoonlijk, zou voor een harde slijtageslag kunnen zorgen. Daarom was het doel om een renner in de vroege ontsnapping te krijgen.

Mattias trok reeds na 5 kilometer in de aanval en reed snel 30 seconden bonus bij elkaar. Echter kreeg hij geen steun en was het een onbegonnen werk om in deze inspanning onnodig veel energie te steken. Daarom hield Mattias de benen stil waarna een algemene hergroepering volgde. Aan kilometerpaal 20 trokken 3 renners in de aanval, direct gecounterd door Tom. De daaropvolgende 5 kilometer lag het tempo enorm hoog en maakten verschillende renners de sprong naar het leidend viertal. Zo kregen we 12 renners vooraan, met daarbij alle sterke ploegen waaronder Lotto, EFC, Home Solution en de betere Franse ploegen. Op die manier ontstond een ideaal scenario aangezien deze vlucht een bonus bij elkaar reed van 2 minuten.

In het peloton kregen de 4 overige renners de boodschap om zuinig te rijden en in de mate van het mogelijke Viktor zo goed mogelijk te beschermen, aangezien hij de afgelopen weken meermaals sterke prestaties had neergezet. Echter op de eerste van 3 kasseistroken reed Viktor achteraan lek. Door een ongunstige loting werd er vooraf besloten om Peter en Seppe met een set reservewielen aan het einde van de kasseien te zetten. Zo kon Viktor snel gedepanneerd worden en op een zuinige zijn plaats opnieuw innemen in het peloton.

De situatie bleef gedurende ruim anderhalf uur vrijwel status quo. Op de derde passage van de kasseien spatte het peloton toch uit elkaar, waardoor de voorsprong slonk tot een dikke minuut. Door de tegenwind kwamen de meeste groepjes toch terug samen, waardoor de situatie duidelijk was. De overgebleven 11 leiders verdedigden op een 80-tal kilometer van het einde een voorsprong van 1 minuut 15 seconden. Drie Franse renners maakten een indrukwekkende sprong naar voren, waardoor 14 koplopers richting lokale ronden trokken. Net voor het opdraaien brak het peloton in 2 stukken. 28 renners met daarbij Viktor en Mattias vonden op 25 kilometer van het einde de aansluiting met de kopgroep, zodat we een omvangrijke groep kregen die zou strijden om de zege. Jammer genoeg had Tom na een ontsnapping van dik 140 kilometer vooraan de rol moeten lossen wegens steeds erger wordende keelpijn, en zagen we ook dat Niels in het achtervolgende peloton de rol diende te lossen. Voor iemand die dit jaar voor het eerst een seizoen afwerkt op nationaal niveau, was dit een heel fuike prestatie.

Ondanks het bochtige rondje met een vervelend klimmetje, slaagde niemand erin om de rest van de kopgroep achter te laten. Zo trokken we met 39 renners na (!!) 201 (!!) kilometer richting de laatste rechte lijn. Het was eerstejaars belofte Tristan Fyvé (Home Solution - Soenens Cycling Team) die in de spurt zeer knap het laken naar zich toe wist te trekken en zo deze zeer mooie koers op zijn palmares mocht bijschrijven. Mattias wist zich prima te plaatsen in deze sprint en eindigde zo op een heel mooie 9e plaats. Ook Viktor finishte als 23e in de top 25. In het achtervolgende groepje reed Robin zich naar een 40e plaats, terwijl Kristof als 45e eindigde.

Als team mochten we zo terugblikken op een zeer sterke koers, waarin de vooraf uitgetekende strategie perfect werd gevolgd welke uiteindelijk tot een deugddoend resultaat leidde! Dit was enkel mogelijk door de inzet van alle 6 de renners. Door samen te werken krijgen we steeds meer vat op de wedstrijden en zien we ook de uitslagen in stijgende lijn gaan. Dit hopen we de komende weken door te kunnen trekken, aangezien er in mei nog heel wat mooie koersen op het programma staan.

Bedankt aan iedereen die zijn steentje heeft bijgedragen! Etienne en Hilde als verzorgers, Thomas als mekanieker, Kurt, Peter en Seppe als helpers. Teamwork van de bovenste plank.

Groetjes van een zeer tevreden ploegleider,
Jan Van Aert

<< Ga terug naar de vorige pagina┬ęclear solutions 2012