Verslag GP Gemeentebelangen

Nieuwkerken-Waas vormt al vele jaren het decor van de Grote Prijs Gemeentebelangen, een typische Waaslandse wedstrijd over kronkelende wegen waarbij maisvelden het decor vormen. Door de drukke kalender in de septembermaand, bleef de opkomst van ploegen beperkt tot 14 stuks. Zo gingen slechts 88 renners van start voor een opdracht van 155 kilometer, verdeeld over 13 ronden. RABC kon voor deze koers op een volledig zevental rekenen, welke bestond uit Tom Goovaerts, Sebastiaan Vandensande, Viktor Van Den Branden, Robin Jacobs, Anthony Van Noten, Niels Smout en Kristof Dockx.

Onze jongens kregen voor de start duidelijke richtlijnen mee, waarbij Robin (na zijn 5e plaats in editie 2017) de rol van kopman kreeg toebedeeld. Sebastiaan en Viktor werden aangeduid om in het begin van de wedstrijd mee te schuiven met gevaarlijke ontsnappingen waarbij de 2 aanwezige continentale teams (Cibel-Cebon en Tarteletto-Isorex) vertegenwoordigd waren. Na een korte neutralisatie werd de koers vrijgegeven, waarna de snelheid constant verschroeiend hoog lag. Pas in de derde ronde kon een eerste groepje een noemenswaardige kloof slaan met het peloton. Viktor was uitstekend meegeschoven met een vijftal, die een maximale bonus van 18 seconden bij elkaar wist te rijden. Toch was dit avontuur geen lang leven beschoren, en werden ze exact 1 ronde later opnieuw ingerekend.

Aan het einde van het eerste wedstrijduur kreeg Anthony af te rekenen met een spaakbreuk, waardoor hij van wiel diende te wisselen. Ondanks zijn beperkte ervaring in het terugkeren achter en tussen de volgwagens, slaagde hij er op een prima manier in om een ronde later opnieuw de aansluiting met het peloton te maken. Jammer genoeg kon hij door het hoge tempo niet meteen opschuiven en werden de inspanningen hem rond halfkoers teveel. Zonder materiaalpech had hij zonder twijfel veel langer stand kunnen houden.

Intussen was het peloton (op een resem geloste renners na) nog steeds compact. Na 90 kilometer hoorden we via de wedstrijdradio dat 5 renners in de aanval waren getrokken. Hierbij 3 continentale renners, aangevuld met ex-prof Pieter Jacobs. Onze jongens zagen onmiddellijk het gevaar en namen hun verantwoordelijk in het peloton. De kloof van 15 seconden werd op een 7-tal kilometer rechtgetrokken, een uitstekende staaltje van teamspirit en inzet!

Hoe goed we als team collectief voor de dag kwamen, zo jammer was het feit dat op 2,5 ronde van het einde (in twee schuifjes) er uiteindelijk toch 5 renners in slaagden om het peloton definitief achter te laten en wij niemand mee vooraan hadden. Het verschil bleef steeds beperkt tot een halve minuut, maar het gat werd niet meer dichtgereden. De vijf trokken samen richting finish, waar Niels De Rooze (Tarteletto-Isorex) zich de sterkste toonde. Vijfendertig tellen later werd in het peloton gespurt voor de overige ereplaatsen. Robin was onze eerste renner in de uitslag op de 20e plaats. Onze overige renners bolden in de buik van pak over de aankomstlijn na een meer dan verdienstelijke wedstrijd.

Veel dank opnieuw aan de aanwezige begeleiding (mekanieker Rinus en verzorgers Hilde, Etienne en Seppe) en onze renners voor hun teamgeest en inspanning. Als we op de parking zagen hoe de sfeer in bepaalde andere teams is, mogen we toch zeggen dat RABC een ploeg is waarbij plezier en vriendschap centraal staan!

Groetjes,
Jan

<< Ga terug naar de vorige pagina┬ęclear solutions 2012