Verslag Kustpijl

Op zaterdag 13 oktober stond RABC aan de start van de Kustpijl in Knokke-Heist, een wedstrijd op de UCI kalender niveau 1.2. Deze wedstrijd werd last-minute toegevoegd aan onze kalender, dit nadat we een tweetal weken eerder een uitnodiging ontvingen vanuit de organisatie. Vanwege het feit dat we ook mochten deelnemen aan de Sluitingsprijs in Putte-Kapellen, leek dit een mooie voorbereidingskoers.

Echter werd al snel duidelijk waarom RABC werd uitgenodigd; bij de inschrijving bleken er slechts 8 teams aanwezig te zijn, wat resulteerde in een deelnemersveld van amper 49 renners. Een aanneembare verklaring hiervoor kon niemand geven. De concurrentie met de 1.1 wedstrijd Tacx Pro Classic in Zeeland speelde zeker een rol, maar waarom de clubteams uit Oost- en West-Vlaanderen hun kat stuurden, zal een groot vraagteken blijven.

Om 13 uur trokken onze 6 jongens (Viktor Van Den Branden, Kristof Dockx, Sebastiaan Vandensande, Tom Goovaerts, Robin Jacobs en Niels Smout) in zeer warme maar winderige omstandigheden zich op gang voor een wedstrijd van 199 kilometer. De grote vraag hoe de wedstrijd zou verlopen, werd al na 5 minuten zeer duidelijk. De continentale teams aangevuld met de beste Belgische beloften uit het Lotto-Soudal kamp, trokken onmiddellijk de gas open en maakten gebruikt van de wind in de West-Vlaamse polders. Het peloton werd op een lint getrokken en de snelheid lag ontzettend hoog. Net op het moment dat Kristof wegens materiaalpech van fiets moest wisselen, brak het peloton in twee stukken. Zeventien renners vormden de kopgroep welke lange tijd met een bonus van 45 seconden rondreden. Na 50 kilometer viel de achtervolging in het 'peloton' wat stil waardoor de voorsprong gaandeweg bleef oplopen. Intussen hadden ook meerdere renners het peloton moeten laten gaan vanwege de vele stroken met zijwind.

Enkel Tom en Kristof bevonden zich na 100 kilometer nog in het peloton van een 20 tal renners, die intussen opkeken tegen een achterstand van ruim 4 minuten. De wedstrijdjury besliste daarom om deze groep bij de eerste finishpassage uit koers te nemen aan kilometerpaal 115. Kristof moest net daarvoor nog noodgedwongen zijn remmen dichtknijpen vanwege intense buikkrampen. Zo werd enkel Tom in de uitslag opgenomen, die met vrij goede benen toch nog een 22e plaats behaalde.

De wedstrijd werd uiteindelijk gewonnen door Timothy Stevens (Cibel-Cebon). Slechts 14 renners wisten de volledige wedstrijd uit te rijden.

De zware omstandigheden en het zeer kleine maar sterke deelnemersveld, zorgden ervoor dat het geen succesdag werd voor ons team. Toch neem ik mijn petje af voor deze 6 jongens die na een lang seizoen toch nog de motivatie hadden om deel te nemen aan deze (al bij al zeer mooie en veilige) koers.

Een bijzonder woordje van dank voor onze stand-in verzorgers Demi de Jong en Roy De Rijck, die hun taak perfect hebben vervuld. Ook Kurt en Rinus waren wederom paraat om alles in goede banen te leiden!

Groetjes,
Jan
 

<< Ga terug naar de vorige pagina┬ęclear solutions 2012