Verslag Mémorial Francy Leners - Momignies BvB

In het kleine dorpje Momignies, vlakbij de Franse grens, vond de laatste manche van de Beker van België 2018 plaats. Gezien de vele massaspurten in de vlakke wedstrijden en het gebrek aan sprinter, hadden we als ploeg niets te verdedigen en konden we met open vizier de strijd aangaan op een mooie golvende omloop. Ons zevental (Tom Goovaerts, Sebastiaan Vandensande, Kristof Dockx, Robin Jacobs, Niels Smout, Viktor Van Den Branden en Mattias Raeymaekers) kregen dan ook de opdracht om de wedstrijd al in de eerste ronde open te breken.

Na 4 kilometer wedstrijd kwam namelijk al de lastigste hindernis van de omloop die in totaal 10 keer diende afgelegd te worden. Onze jongens zetten zich met een aantal op kop om Mattias zijn aanval op de klim in te leiden. Jammer genoeg mislukte deze poging en kwam een gesloten peloton door bij de eerste passage aan de finishlijn. Na een 40-tal kilometer ontstond voor de eerste keer een serieuze kopgroep. Vierentwintig renners reden richting klim een voorsprong van 20 seconden bij elkaar, met daarbij Viktor. Toch werd deze gevaarlijke situatie rechtgezet en was alles te herdoen. Een ronde later ging Viktor opnieuw in de aanval en kreeg een 6-tal renners mee. Deze kopgroep dikte verder aan tot 19 stuks, waarbij ook Robin plaats had genomen. Een ideale situatie dus voor ons team met twee renners vooraan.

Net voorbij halfkoers ontstond een tweede groep van 18 achtervolgende renners die op driekwart minuut van de kopgroep hingen. Ook hier hadden we met Niels en Mattias twee vertegenwoordigers mee waardoor het er alsmaar rooskleuriger begon uit te zien. Na een achtervolging van net geen 2 ronden (30-tal kilometer), smolten de twee groepen samen tot een soort peloton van 37 renners. Vier RABC'ers aan het front waardoor we meerdere opties hadden om de koers in handen te houden. Door de serieuze omvang van deze groep stokte de samenwerking wat en liep de voorsprong op het peloton terug tot 1 minuut 20. Voor Viktor het sein om zijn goede benen nog eens te strekken op de helling. Door een goede communicatie met zijn teamgenoten slaagden ze er (samen met 3 renners van Steeds Vooraan Kontich) in om een splitsing in de kopgroep te krijgen. Zeven renners (met Robin, Viktor en Mattias) reden een lichte voorsprong bij elkaar op de rest van de groep. Voor Niels en een aantal andere renners lag het tempo op de helling net iets te hoog waardoor zij voeling verloren met deze groep. Ook Robin kon het andere zes renners op een vervelende strook vals plat net niet volgen.

Vijf andere renners maakten dan weer de oversteek richting de 6 leiders waardoor we 11 jongens aan het commando kregen met hierbij 2 RABC'ers. Al snel was duidelijk dat de winnaar vooraan te zoeken was gezien de voorsprong van ruim 1 minuut. De vele aanvallen in de laatste ronde (waarbij ook Mattias op 4 km van het einde zijn kans waagde) werden steeds teniet gedaan zodat een spurt zou gaan uitmaken wie de Mémorial France Leners 2018 op zijn naam mocht schrijven. Bavo Haemels (Heist Cycling Team) toonde zich veruit de snelste in de spurt. Mattias legde beslag op de 3e plaats en mocht mee op het podium, terwijl Viktor na een prachtige koers op plek 9e eindigde. Een halve minuut later legde Robin beslag op een 20e plaats. Onze andere 4 jongens eindigden allen in het peloton. Dit alles resulteerde in een 2e plaats in het ploegenklassement van de dag.

Het deed dan ook iedereen plezier dat we met deze hechte vriendengroep zo sterk voor de dag kwamen. Op basis van de resultaten die we in de zware manches van de Beker van België hebben behaald, mogen we toch zonder blozen stellen dat we heel wat kwaliteit in ons team hebben zitten en we meer dan ons mannetje kunnen staan! Met een voldaan en trots gevoel konden we huiswaarts keren.

Als tevreden ploegleider wil ik iedereen bedanken voor de inzet! Ook de aanwezige begeleiding (Hilde en Etienne als verzorgers en Seppe als mekanieker) droegen hun steentje bij in dit teamsucces!

Groetjes,
Jan

<< Ga terug naar de vorige pagina┬ęclear solutions 2012