Verslag Perwez - Beker van België

Op zondag 10 juni stond de vierde manche voor de Beker van België op het programma. Ditmaal trokken we richting Perwez, een dorpje in Waals-Brabant. Gezien de examens konden we geen beroep doen op onze beloften (op Senne na). Volgend zevental stond in zwoele omstandigheden aan de start : Tom Goovaerts, Tijs Van Aert, Kristof Dockx, Alexander De Keersmaecker, Senne Deloof, Mattias Raeymaekers en Viktor Van Den Branden.

De 149 renners dienden in totaal 153 kilometer af te leggen, verdeeld over een grote aanloopronde van 96 km over golvende, kronkelende wegen, gevolgd door 6 lokale ronden van om en bij de 10 km. Door de afwezigheid van wind zouden de vaak onbeschutte stukken geen al te groot gevaar voor waaiers opleveren. Daarom kregen onze jongens de opdracht om het eerste uur rustig de kat uit de boom te kijken.

Er werd traditioneel aan een hoog tempo van start gegaan. Vele kleine aanvalspogingen werden gemeld op de wedstrijdradio, maar verder dan 15 seconden konden de vluchters nooit wegrijden van het peloton. Snel werd duidelijk dat het parcours lastiger was dan vooraf ingeschat. Na elke hellende strook kwamen er wel een aantal renners in de problemen. Het bleef erg onrustig in het peloton, maar ook in de colonne der volgwagens. Vele lekke banden werden genoteerd. Ook RABC werd niet gespaard van pech. Zo kregen zowel Viktor als Alexander (2x) te kampen met een bandbreuk. Hierdoor waren we constant in de weer om onze renners terug te brengen en kwamen we na 40 kilometer ook Tijs tegen die een slechte dag kende. Hij vocht zich in eerste instantie nog terug tot in het peloton, maar moest op de volgende heuvel lossen om na 80 kilometer toch de strijd op te geven. Ook Alexander moest zich net voor het opdraaien van de lokale ronde gewonnen geven.

Tom sprak zijn opgedane ervaring op het continentale niveau aan om de koers te doorgronden. Op de radio werd vanaf kilometer 50 constant melding gemaakt van scheuren in het peloton. Onze jongens schoven attent mee met grotere groepen zodat we nooit in de verdrukking kwamen. Toen na ongeveer 80 kilometer wedstrijd stilaan de slag begon te vallen, was het Tom die Mattias aanmaande om vol mee te koersen. Vlak daarna vertrok de beslissende vlucht van 14 renners, waarbij Mattias ons team vertegenwoordigde. Niet veel later ontstond een tegenaanval met 16 renners, helaas zonder iemand van ons.

Toen bij het opdraaien van de lokale ronde het peloton de verkeerde straat werd ingestuurd, ontstond even chaos aangezien de grote groep zich plots voor de leidersgroep bevond. De wedstrijd werd kort geneutraliseerd zodat de wedstrijdleiding de huidige koerssituatie terug op gang kon brengen met de werkelijke tijdsverschillen. De kopgroep had bij de herstart een voorsprong van 1 minuut op de achtervolgers en 1,5 minuut op het peloton. De 6 lokale ronden brachten weinig tot geen verandering meer teweeg aan het wedstrijdbeeld, zodat 14 renners in de laatste ronde mochten uitvechten wie de zege zou pakken.

Op een kleine 2 kilometer van het einde lag de laatste hellende strook. Dit was voor Mattias het sein om een alles of niets poging te ondernemen. Met een forse versnelling tot hij zich op gang en nam snel een mooie voorsprong op de rest. Enkel de Zuid-Afrikaan Rohan Du Plooy (Crabbe Toitures - CC Chevigny) kon zijn karretje aanpikken zodat we met 2 de slotkilometer ingingen. In de laatste bocht nam Mattias iets teveel risico's waardoor hij de ideale lijn verloor en zijn gezel een aantal meter voorsprong kon pakken. Dit kloofje kreeg hij jammer genoeg niet dicht waardoor de zege hem ontglipte. Toch mogen we stellen dat deze 2e plaats een fantastisch resultaat is en een bewijs van de topconditie waarin Mattias zich de laatste weken bevindt!

Ook onze andere jongens streden nog voor een zo goed mogelijke uitslag. Tom finishte als 30e, Kristof 37e, Senne 44e en Viktor 74e. Hierdoor behaalden we een 7e plaats in het ploegenklassement. Wederom hebben we als team bewezen dat de iets zwaardere wedstrijden ons een stuk beter liggen dan wanneer er op makkelijke, vlakke omlopen gereden wordt en de wedstrijd (vaak) op een massaspurt uitdraait. Deze podiumplaats in een Beker van België manche stemde iedereen tevreden en geeft ons veel moraal voor de komende maanden. Graag willen we deze goede prestatie in de ploegentijdrit bevestigen.

Veel dank aan iedereen die zijn steentje heeft bijgedragen aan deze dag! Mekanieker Alex, verzorgers Hilde en Etienne, fotografe Fanny en alle aanwezige ouders!

Met vriendelijke groeten,
de tevreden ploegleider Jan.

<< Ga terug naar de vorige pagina┬ęclear solutions 2012