Verslag Ronde van Midden Brabant (Dongen - Nederland)

Voor de laatste officiële interclub van het jaar, trok RABC met een zeskoppige selectie richting Nederland. In Dongen (nabij Breda) vond namelijk de 49e Ronde van Midden Brabant plaats, een wedstrijd georganiseerd door wielervereniging De Jonge Renner. Om 12u30 namen Ward Van Doren, Tom Goovaerts, Viktor Van Den Branden, Kristof Dockx, Robin Jacobs en Michael Steyaert onder een knalblauwe hemel de start voor een koers over 160 kilometer. Het parcours bestond uit 3 grote ronden van 40 kilometer, gevolgd door nog 2 kleinere ronden van 20 kilometer. De aanwezigheid van 7 Nederlandse continentale ploegen en het Belgische Lotto Soudal U23 zorgde voor een zeer sterk deelnemersveld.

Na een 20-tal kilometer trok 1 eenzame renner in de aanval die iets later het gezelschap kreeg van drie anderen. Hun voorsprong liep dankzij de goedkeuring van het peloton al snel op naar 1 minuut. Een aantal kilometer voor de eerste kasseistrook was er behoorlijke opschudding in het peloton. Een 15-tal renners stonden (verspreid over een 100-tal meter) plots naast de kant van de weg met een lekke band. Gelukkig bleef RABC gespaard van pech en konden onze jongens zich goed handhaven in de groep om zuinig richting de eerste lastige hindernis te rijden. De eerste passage op de kasseistrook van de Watertorenstraat liet al snel blijken dat dit stuk van het parcours cruciaal zou zijn in het vervolg van de wedstrijd. Het peloton trok zich na enkele scherpe bochten op een zeer lang lint, waardoor al snel renners in de problemen kwamen. Onze Ward bevond zich in een groepje van een 5-tal gelosten, maar kon enkele kilometers later terug de aansluiting vinden bij de hoofdmacht.

Na 65 kilometer wedstrijd kregen we een tegenreactie uit het peloton. Twee renners (met daarbij man in vorm Sander de Pestel van Lotto Soudal) slaagden er na een felle achtervolging in om aansluiting te krijgen met de 4 koplopers. Deze zes vluchters liepen steeds verder uit tot een maximale voorsprong van net geen 3 minuten. In de grote groep werd gekeken naar de continentale ploegen die vooraan niemand vertegenwoordigd hadden. In de laatste grote omloop nam het Alecto Cycling Team zijn verantwoordelijkheid, maar veel van de voorsprong werd er niet afgedaan. Na 110 km kwam Michael zonder al te grote gevolgen ten val, maar hij kon gelukkig na een korte maar krachtige achtervolging opnieuw aansluiten achteraan het peloton. Wel zorgde een stevige versnelling bij elke passage van de kasseien voor een uitdunning in de grote groep. Tom Goovaerts moest na 120 kilometer wegens buikpijn afhaken. Niet veel later kwamen we een geloste groep van een 12-tal renners tegen met daarbij Michael, Kristof en Viktor. Zij knokten om terug te keren, maar de jacht in het peloton zorgde voor een (te) hoge snelheid in de uitgedunde groep. Zij dienden bij het ingaan van de slotronde de koers te verlaten.

Vooraan zat Robin vrij comfortabel in het 55-koppige peloton, waar de jongens van het Seg Racing Team nu de touwtjes in handen hadden genomen. De voorsprong liep snel terug en net voor de laatste passage op de kasseien (5 km voor de finish) kwam het dan tot een hergroepering. Onmiddellijk daarna trok Cees Bol (Seg Racing Team) vol door op de kasseien. Hij kreeg 2 kompanen mee en toen iets later ook Stan Dewulf (Lotto Soudal) kwam aansluiten, leek de juiste trein te zijn vertrokken. Toch werd de kloof bij het ingang van de slotkilometer nog gedicht door de jongens van Metec-TKH continental cycling team in dienst van hun wederoptredende spurter Arvid de Kleijn, waarna een (massa)sprint onvermijdelijk bleek. Daarin was het de 20-jarige Italiaan Alberto Dainese (Seg Racing Team) die zich, net als in afgelopen week in de profkoers te Stekene, tot winnaar kroonde.

Robin bolde na een zeer verdienstelijke wedstrijd moegestreden als 41e over de aankomstlijn. Graag vermelden we hierbij dat hij de 13e clubrenner was in de uitslag, wat veel zegt over het niveau van deze mooie wedstrijd. Ook onze andere jongens hebben hun uiterste best gedaan, maar zij werden afgerekend op hun mindere positionering bij de smalle kasseistrook. Dit leerpuntje willen we als ploeg zeker meenemen richting 2019, waarin we onze jonge belofterenners zo goed mogelijk zullen trachten bijstaan in hun overgang vanuit de juniorencategorie.

Ook een woordje van dank aan mekanieker Kurt en verzorgers Hilde en Etienne, die opnieuw alles vlekkeloos mee hebben helpen verlopen. De inzet van al onze renners en begeleiders afgelopen seizoen wordt erg gewaardeerd!

Groetjes,
Jan Van Aert

<< Ga terug naar de vorige pagina┬ęclear solutions 2012