Verslag Ronde van Vlaams-Brabant - Proficiat!

Wedstrijdverslag Ronde van Vlaams Brabant

1° Rit Hakendover
Op woensdag 26/07 gingen we van start voor de eerste rit van de Ronde van Vlaams Brabant. Deze vertrok in Hakendover om verder over Landen, Meer, Goetsenhoven, Bost en Wulversum te rijden en terug te eindigen in Hakendover. Onze selectie bestond, verplicht uit 3 beloftes, Brent Van Tilborgh, Lennerd De Mol en Robin Jacobs en uit 3 elites z/c Kristof Dockx, Mats Raeymaekers en Tom Goovaerts.

Met 143 renners werd er van start gegaan voor een afstand van 147,6 km, die werden afgehaspeld tegen een gemiddelde snelheid  44,6 km/u.Van in kilometer 1 zat het spel al op de wagen, want we kregen meteen een ontsnapping van 5 renners, waaronder Kristof. Deze kregen maar een maximum voorsprong van 12”, zodat we na 7km een hergroepering kregen. Op km.  13 vond één renner het nodig om meteen in de aanval te trekken, nl. Yber Sefa van Asfra Racing Team. Zijn naam zou in het verdere verloop van deze ronde nog meermaals vallen.

Na 42 km. werden we opgeroepen door Brent omdat hij wegens een defect versnellingsapparaat aan een fietswissel toe was. Deze verliep vrij snel zodat Brent zijn plaats terug kon innemen in het peloton. Na 70 km. terug hergroepering.

Op km. 73 ging onze Mattias alleen  in de aanval en verkreeg een voorsprong van 10”, die later werd vervoegd door een 20- tal renners, waaronder Brent.Helaas ging deze poging ook niet door zodat we aan km. 90 wederom een volledige hergroepering verkregen. Verderop een nieuwe ontsnapping van zeventien renners, waaronder andermaal Kristof. Deze verkregen ook niet direct een veilige voorsprong, die wel steeds varieerde tussen de 30 à 40“. Deze hield echter wel stand tot aan de aankomst, waar Kristof zich naar een meer dan verdienstelijke 11de plaats spurtte. Verder in de uitslag  61ste Lennerd,  79ste Robin, 96ste Mats, 98ste Tom en op de 104de plaats Brent.

Schitterend resultaat na deze eerste rit.

2de Rit ( Tijdrit ) Leefdaal.
Donderdag 27/07 gingen we in Leefdaal met nog 135 renners van start voor een tijdrit van 9 km over een heuvelachtig parcours. Dit werd voor onze renners een tijdrit om in te kaderen.

Uitslag: Mats Raeymaekers  9de , Tom Goovaerts 17de, Brent Van Tilborgh 18de, Kristof Dockx 39ste, 60ste  Lennerd De Mol en 89ste  voor Robin Jacobs.

Dit schitterende resultaat bracht hen in het dag ploegenklassement op de 5de stek. In het algemeen klassement plaatsten ze zich op plaats 12de  Kristof, 22ste  Mats, 28ste  Tom, 58ste  Lennerd, 82ste  Robin en  99ste Brent.

Gele trui werd na dag twee Gibbons Thomas van Baguet, 2de Van der Haegen Ruben van VL Technics en op plaats 3 Van Moer Brent van Lotto Soudal.

3de Rit Leefdaal
Vrijdag 28/07 gingen we wederom in Leefdaal met nog 134 renners van start voor een afstand van 153,6 km ( 8 ronden van 19,2 km ).

Vermits zowel Baguet als Lotto Soudal beiden hadden laten weten heel graag deze ronde te willen winnen, was het zeker niet aan ons de kastanjes uit het vuur te halen. Dus werd er bij ons gerekend op de twee voornoemde ploegen.  Na iets meer dan een kwart van de wedstrijd kregen we 25 koplopers, waarin geen RABC’er aanwezig was, maar ook geen enkele renner van Baguet, noch Lotto Soudal,  noch VL Technics .  Dus werd het afwachten wanneer deze renners hun mouwen zouden opstropen. Dit was echter geen sinecure, want de koplopers hun voorsprong werd stelselmatig groter en groter, van 30” naar 1’, vervolgens naar 1’30”, 2’ en zelfs op 20km van het einde was de voorsprong nog 2’10”.

Wel pijnlijk als je dan moet vaststellen dat al de andere ploegwagens vooraan achter de koplopers mochten plaatsnemen, hoewel  wij enkel met de “grote” ploegen achter het peloton mochten aanrijden. Toch fout gegokt dan? Gelukkig vonden de teams VL Technics, Baguet, EFC, Lotto Soudal en onze RABC’ers het nodig de voorsprong van de koplopers onder handen te nemen. Het was een lust om te zien hoe er vanaf dan gevlamd werd en onze renners zich duidelijk mengden om de voorsprong te verkleinen. Toch hadden we de indruk dat het niet zozeer nog ging om de koplopers te pakken, maar om het peloton op een drastische manier uit te dunnen. Zelfs op 3km. van het einde was de voorsprong van de koplopers nog steeds 8” en toch werd het nog, op zes renners na, die een kleine voorsprong behielden een pelotonspurt  waarbij onze renners zich zeer goed wisten te plaatsen. 26ste Mats, 35ste Kristof, 38ste Robin, 56ste Tom,  83ste Brent en 100ste Lennerd.

Dit resulteerde in het klassement een 14de plaats op voor Kristof, een 22ste voor Mats, een 26ste voor Tom, een 59ste voor Robin, een 82ste voor Brent en een 90ste voor Lennerd .Ook een schitterende 8ste plaats op 23 ploegen in het ploegenklassement. 

4de Rit Landen
Zaterdag 29/07 gingen we toch nog met 123 renners van start voor een afstand van 140 km , zijnde 8 ronden van 17,5 km.

We kregen vandaag zowat een kopie van de rit van gisteren. Vanaf kilometer 47 kregen we een kopgroep van eerst vier renners, vervolgens kwamen hier 6 renners bij, om uiteindelijk een kopgroep te vormen van 15 renners.

Wederom werd er stevig gefietst, wat uiteindelijk zou resulteren in een gemiddelde snelheid van 44,58 km/u. Achter de koplopers, die het zich overigens best met elkaar konden vinden, was er spervuur van demarrages en ontsnappingen. Het peloton hing in stukken en brokken. Weerom werden op het laatst de koplopers ingerekend en kwam het volgens de wedstrijdradio, nog tot een massasprint . Wanneer we dan later de uitslag bekijken, werden er toch verscheidene tijdsverschillen genoteerd. 42 renners werden in dezelfde tijd genoteerd vanaf renner 43 tot 73 in de uitslag werden ze op 07” seconden geplaatst, wat voor ons niet onbelangrijk bleek te zijn.

Uitslag : 33ste Kristof, 38ste Mats ( waardoor hij in het klassement de top 20 zou induiken ), 69ste Lennerd, 91ste Tom, 92ste Robin en 116de Brent.In het individuele klassement leverde dit het volgende resultaat op: 13de Kristof, 19de Mats, 60ste Tom , 64ste Robin, 82ste Brent en 90ste Lennerd. In het ploegenklassement blijven we op de 8ste plaats staan, uiteindelijk maar 19 seconden verwijderd van de 3de plaats.

5de Rit Rillaar
Zondag 30/08 gingen we van start voor de 5de en laatste rit in Rillaar. Dit voor een rit van 154 km ( 1 ronde van 40km + 1 ronde van 41,4 km + 6 ronden van 12,1 km ) met nog 121 renners, waar er blijkbaar dan toch nog een groot aantal “opgevisten“ mochten mee starten.

Vrij snel kregen we weer een ontsnapping van 12 renners, waarbij de meest aanvallende renner in deze ronde Yber Sefa wederom in betrokken was.  Geen renner van RABC was hierin betrokken, maar de door ons gewenste aanvalslust of het in handen nemen van de koers door ofwel Lotto Soudal of Baguet en EFC was evenmin sprake.

In tegendeel één van onze eerste aanvallers was Mats, die echter geen enkele andere renner mee kreeg om het  “gat” te dichten, wat hij dan ook onmiddellijk besefte en zich weer liet inlopen.
Na km.75 kregen we over de radio te horen, dat Brent gelost werd toen we bij hem kwamen moest hij ons mededelen dat hij verschrikkelijke pijn had in zijn knie en hij dus noodgedwongen de strijd diende te staken. Spijtig ….in de laatste rit…en zo hard gewerkt in deze ronde.

Een tiental kilometer verder, werden we weer opgeroepen, ditmaal door Robin omdat hij problemen had met z’n fiets en dringend toe was aan een fietswissel, deze gebeurde weer vrij snel, doch door de hoge snelheid in het peloton duurde het toch even voor Robin daar terug aansluiting vond. 

De kopgroep van 12 zou het ditmaal wel uitzingen tot het einde. Op 45” sprintte het peloton (of wat daar van over bleef) voor de overige plaatsen. Uitslag : 28ste Mats, 40ste Tom, 48ste Lennerd, 59ste Kristof en 71ste Robin.
Eindklassement : 14de Kristof, 26ste Mats, 58ste Tom, 62ste Robin en 81ste Lennerd. Ploegenklassement : 8ste plaats Royal Antwerp  Bicycle Club.

Ik kan hier nu veelvuldig superlatieven gebruiken, maar ik hou het gewoon op een “Superprestatie” gasten. Keihard en goed gereden, een grote vriendschap binnen de ploeg en een ongeziene “teamspirit”. Bij mijn weten is een dergelijk resultaat in onze deelnames aan deze ronde nog nooit neergezet.

Met dank aan de verzorgers Etienne en Bruno, mekaniekers Marc, Seppe, en Peter en de  helpende handen van Kurt, Fanny en Fabienne.

Groetjes ,
Mon

<< Ga terug naar de vorige pagina┬ęclear solutions 2012