Verslag Ronde van Zuid-Holland

Op zaterdag 10 maart trok RABC voor het eerst dit jaar over de grens. In Den Haag vond de Ronde van Zuid-Holland plaats, een nationale klassieker met een rijke geschiedenis. Volgend zestal verdedigde onze kleuren : Kristof Dockx, Michael Simons, Sebastiaan Vandensande, Mattias Raeymaekers en onze twee Nederlanders Ramon Vleugel en Thijs Barendregt.

De wedstrijd bestond uit 1 grote omloop van 168 kilometer, met overwegend brede, goedbollende asfaltwegen. De omstandigheden waren vrij gunstig bij de start; droog weer, droge banen, milde temperatuur en een middelmatige wind. 149 renners, verdeeld over 25 teams (waarvan 4 Nederlandse continentale) namen aan de Kijkduin de offciële start omstreeks 13 uur.

De aanvangsfase verliep vrij rustig en noteerden we een tijdlang geen ontsnappingspogingen. Echter na eene 10-tal kilometer, werd het peloton wel opgeschrikt door een stevige valpartij waarbij meerdere renners betrokken waren. Echter bleef RABC hiervan gespaard en konden onze jongens zich in goede positie brengen voor de eerste stroken waar de wind vrij spel had. Jammer genoeg reed Kristof (na 20 km) net voor het verlaten van het stedelijk gebied lek. Na een snelle wielwissel van mekanieker Rinus, kon Kristof binnen de 4 kilometer terug zijn plek innemen in het peloton. Hier bleef het voorlopig erg rustig, mede doordat 3 renners intussen een voorsprong van een kleine minuut bijeen hadden gefietst.

Na 50 kilometer met overwegend rugwind, brak het peloton op een lange onbeschutte strook dan toch voor de eerste keer in waaiers ten gevolge van zijwind. Hierbij ontstonden 4 grote groepen, gevolgd door kleine trosjes geloste renners. Hier zagen we Michael die in de problemen was gekomen. Ondanks verwoede pogingen slaagde hij er niet in om nog terug aan te sluiten. Met het oog op de komende wedstrijden, toonde hij wel zijn wilskracht door een heel groot deel van de resterende kilometers nog verder te fietsen als training. Chapeau!

Na 70 kilometer draaiden de renners richting het zuiden, waarbij ze de wind voor een 30-tal kilometer op de neus kregen. Eens groep 1 en 2 (met hierbij 4 van onze renners) bijeen waren gekomen, viel het compleet stil zodat ook de overige 2 groepen opnieuw konden komen aansluiten, met hierbij ook Sebastiaan. Ploegkapitein Ramon maakte van deze gelegenheid gebruik om bij de volgwagen de nodige bidonnen op te komen halen om zo de overige renners te bevoorraden. Intussen hadden 2 renners een bonus van 2 minuten vergaard op het peloton. Deze voorsprong smolt echter als sneeuw voor de zon eens de renners richting de beruchte Maasdijk trokken. Net voor het ingaan van de laatste 25 kilometer, kwamen we Ramon tegen die te kampen had met een plots blokkage in zijn rechterbovenbeen. Hierdoor moest hij het peloton laten rijden, al had hij zijn rol tot daar toe prima volbracht. Onze renners reden mede dankzij hem gedurende het merendeel van de wedstrijd gegroepeerd als team, iets wat ons de komende weken zeker progressie kan laten maken!

Bij het verlaten van de Maasdijk, wisten 9 renners het op hol geslagen peloton te ontsnappen. Zij zouden in de laatste 10 kilometer gaan uitmaken wij met de zege aan de haal zou gaan. Daarachter hield Mattias zoals afgesproken onze sprinter Thijs uit de wind, om zo voor een mooie ereplaats te kunnen gaan. Helaas sloeg het noodlot toe en raakte Thijs toch betrokken in de grote valpartij die op 6 kilometer van de finish plaatsvond. Ook Sebastiaan maakte kennis met de Nederlandse grond, echter zonder veel erg, waardoor hij zijn weg richting finish kon verderzetten. Ook Thijs toonde karakter en reed met de nodige pijn aan zijn linkerarm, toch naar de eindmeet.

Mattias bereikte met het eerste peloton het de finish en legde beslag op een 41e plaats, 17 seconden na winnaar Marten Kooistra (Seg Racing). Kristof Dockx, ook gehinderd door de valpartij, finishte op plek 68, terwijl Sebastiaan en Thijs respectievelijk als 82e en 108e binnenkwamen. Jammer dat onze eerstejaars Thijs zich niet kon meten met de betere renners in de spurt. Toch gaven onze jongens tijdens de wedstrijd een goede indruk, waardoor we hoopvol kunnen uitkijken naar de volgende wedstrijden.

Bedankt aan de begeleiding (Rinus, Etienne en Hilde) om onze jongens met de nodige zorgen bij te staan!

Groetjes,
ploegleider Jan Van Aert

<< Ga terug naar de vorige pagina┬ęclear solutions 2012