Verslag Zandberg Classic

Op zaterdag 22 september trokken we met RABC voor het tweede jaar op rij richting Harelbeke om aan de Zandberg Classic deel te nemen. Door het afmelden van Niels Smout (ziekte) stonden we met volgende 5 renners aan de start : Michael Steyaert, Matthias Pauwels, Robin Jacobs, Kristof Dockx en Viktor Van Den Branden. Een sterk deelnemersveld in combinatie met regenachtige omstandigheden op een lokale omloop met zeer veel bochtenwerk, deed al op voorhand vermoeden dat het geen simpele wedstrijd zou worden. Vooraan rijden was dan ook opdracht nummer 1 bij de bespreking vooraf.

Om 14 uur gingen 139 renners (verdeeld over 23 teams) van start voor een opdracht van 136 kilometer, oftewel 14 ronden van telkens 9,75 km. Zoals voorspeld trok het peloton zich onmiddellijk op een lang lint en kwamen vele renners al vanaf de eerste ronde in de problemen. We kwamen al zeer snel Matthias tegen die zich de afgelopen weken ook al slecht voelde op training. Na kort overleg beslisten we om hem binnen te laten draaien en zo een eind te maken aan dit seizoen. Een goede rustperiode en opvolging van bloedwaarden zijn voor hem nu de belangrijkste zaken alvorens terug op te bouwen richting 2019!

Elke ontsnappingspoging werd het eerste 1,5 uur teniet gedaan door de hoge snelheid in het langgerekte peloton. Op dergelijke omloop was het eigenlijk ongelooflijk dat men na 1 uur wedstrijd op de radio meldde dat er al 44 kilometer waren afgelegd. De afvallingsrace bleef voortgaan waardoor we met de volgwagen elke ronde meerdere renners voorbij reden. Ook Robin kwam in moeilijkheden en moest na 90 kilometer de groep laten gaan. De hoofdmacht brak meerdere malen in verschillende stukken, maar de definitieve afscheiding kwam er pas na 95 kilometer toen in 2 trapjes in totaal 11 renners het ruime sop kozen. Een bonus van 1 minuut was voldoende speelruimte om in de laatste 2 ronden het spel voor de dagzege te beginnen spelen. Het overtal van de renners van Lotto Soudal (3 stuks) werd perfect uitgespeeld door een aanval van Aaron Van Poucke op 5 kilometer van het einde. Deze jongen kon met ruime voorsprong het zegegebaar maken in een druilerig Harelbeke. Een halve minuut later trokken zijn 2 ploegmaten het laken naar zich toe in de spurt van het achtervolgend groepje, waardoor we een compleet Lotto-podium kregen.

Onze 3 overgebleven jongens kwamen moegestreden over de finish. Kristof werd 51e, Michael (in zijn eerste IC na blessure) 58e en Viktor 75. Dit resulteerde in een bescheiden 15e plaats in het ploegenklassement. Ondanks de mindere uitslagen heb ik als ploegleider toch veel respect voor de renners en begeleiding (Hilde, Etienne en Kurt) om in slechte omstandigheden toch het beste van zichzelf te geven!

Met sportieve groeten,
Jan Van Aert

<< Ga terug naar de vorige pagina┬ęclear solutions 2012